El passat dissabte 28 d’octubre es va realitzar el concert-homenatge a la Pau i sobre les bases democràtiques, en el 50è Aniversari del Cop d’estat a Xile. El concert, organitzat per la Fundació Conservatori Liceu, El Certamen Llobet i l’Ambaixada de Xile a Espanya, va voler ser un tribut a la història de Xile, i també una reflexió sobre la importància de la democràcia i els drets humans a tot el món. La música, com a llenguatge universal, ens recorda la necessitat d’unir-nos en la defensa d’aquests valors fonamentals i de preservar el ric patrimoni cultural d’Amèrica Llatina.
L’eix central del concert va ser l’estrena a Europa de l’obra Simfonia Democràtica del destacat compositor xilè Nino García. L’obra va ser interpretada pel guitarrista Xilè Romilio Orellana i els alumnes del Conservatori Liceu, Israel Román Solís (oboè), Lucía Ferrer (saxofon baríton), Víctor Diaz (piano), Jorge Bosch (percussió), Claudio Andrés Ordoñez (violí), Marina Prat (viola) i Diego Enrique Achahuanco (contrabaix), sota la direcció de la professora Carla Obach. Aquesta composició no és només una peça musical, sinó que vol ser un testimoniatge viu que narra la història de Xile musicalment des dels anys anteriors al cop militar fins als processos socials que li van seguir. Cada moviment de la simfonia és un capítol en la història de la lluita per la democràcia i els drets humans a Xile. Simfonia Democràtica no sols celebra la memòria de figures icòniques com Violeta Parra i Víctor Jara, sinó que també ret homenatge a músics compromesos com Jorge Peña Henn, fundador de les orquestres juvenils a Xile i víctima de violacions als drets humans. El moviment «Oració» de l’obra està dedicat a la seva memòria, ressaltant el seu llegat en la música i l’educació.
Abans de l’esperada estrena europea de la Simfonia Democràtica, Romilio Orellana va captivar l’audiència amb la seva interpretació d’obres variades d’il·lustres músics xilens i sud-americans, com ara Violeta Parra, Víctor Jara o Agustín Barrios, entre d’altres. Abans d’aquesta actuació Víctor Estapé, director acadèmic del Conservatori Superior Liceu, va donar la benvinguda al públic que omplia l’Auditori, i Verónica Davalos, presidenta del Centro Salvador Allende de Barcelona, va explicar el sentit d’aquest concert especial.
L’acte va estar organitzat pel Centro Salvador Allende, Iberamerik Concert, el Certamen Llobet, l’Ambaixada de Xile a Espanya i la Fundació Conservatori Liceu, i forma part del Programa de Col·laboració amb Iberoamèrica, iniciat el 2001 . Com part d’aquest programa, la Fundació Conservatori Liceu desenvolupa activitats acadèmiques i artístiques en nou països de la regió (Colòmbia, Veneçuela, Mèxic, Cuba, Equador, Perú, Argentina, Xile i Brasil) a través de convenis de col·laboració institucional.