Al Centre Superior de Música Liceu, ubicat molt a prop de la seu històrica en ple centre de Barcelona, al carrer Nou de la Rambla (entre les Rambles i el Paral·lel), s’imparteix el Grau Superior de Música en les especialitats d’Interpretació en Música clàssica i Contemporània, Interpretació en Jazz i Música Moderna, Composició i Pedagogia, a més de programes de Màster en Interpretació de la Música Clàssica i Contemporània, Jazz i Música Moderna, Música de Cambra, Òpera, i en Composició aplicada als mitjans audiovisuals i Escènics.
Des dels seus inicis l’any 1837 el Centre ha estat oferint estudis del més alt nivell en Interpretació i altres camps de la Música, i ha expedit la Titulació Superior en Música d’acord amb la legislació vigent en cada període.
El Centre ha volgut comptar sempre amb professors de la més alta qualitat i es poden recordar noms com els de Pau Casals, Engelbert Humperdinck, Higini Anglès o Joaquín Zamacois, entre molts d’altres. I cal esmentar també les grans figures de la interpretació i la composició que han sorgit de les aules del centre: cantants llegendaris com Francesc Viñas, Montserrat Caballé o Victoria de los Ángeles, o bé Frank Marshall, peça clau en la tradició pianística catalana, o grans compositors com Joan Guinjoan.
En les primeres dècades del Segle XXI, els canvis substancials que s’han produït en els ensenyaments musicals superiors al nostre país han tingut com a conseqüència l’assimilació a l’ensenyament universitari, amb estudis plenament integrats en l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior i ampliats amb els Màsters oficials, equivalents als Màsters universitaris.
Per a fer front al repte que això representa, es compta des de 2008 amb les noves instal·lacions de la seu del Centre Superior, no lluny de de l’edifici històric de Rambles, amb espais plenament adequats, des del punt de vista acústic i ambiental, al que un ensenyament musical superior de la màxima qualitat exigeix en el nostre temps.
El professorat ha anat adaptant-se a aquesta demanda, amb nombroses incorporacions que permeten mantenir la tradició del Centre tot afegint-hi l’aportació de músics formats en els centres de referència internacional i que tenen carreres plenament actives en l’escena nacional i mundial com a grans solistes o membres de les més destacades orquestres i formacions.
Els Estudis oferts són Ensenyaments Artístics Superiors dins l’Espai Europeu d’Educació Superior amb Títols equivalents als universitaris, d’acord amb el Reial Decret 1614/2009, de 26 d’octubre, pel qual s’estableix l’ordenació d’aquests ensenyaments. El Reial Decret 1027/2011, de 15 de juliol, pel que s’estableix el Marc Espanyol de Qualificacions per a l’Educació Superior (MECES), atorga el nivell 2 al Grau Superior de Música, el mateix que té el Grau universitari.
Tots aquest Títols tenen ple reconeixement oficial a nivell nacional i europeu, segons la Resolució ENS/1551/2014, del Grau en Ensenyaments Artístics Superiors de Música del Centre Superior de Música Liceu i les Ordres ECD/762-5/2015, de 20 d’abril, i Ordre ECD/690/2016 de 22 d’abril de les titulacions de Màster del Centre.
Els nostres strong>professors són professionals plenament en actiu en els seus respectius camps, i entre ells s’hi troben nombrosos titulars de les més importants orquestres, solistes, figures de l’òpera i el Lied, així com els noms més destacats de l’escena jazzística barcelonina. Són un equip amb perfils molt diversos, amb una gran vocació docent i amb la inquietud de compartir els seus coneixements i experiència amb les noves generacions; tenen fermes arrels en la tradició educativa del centre, però que estan en recerca constant en els seus diferents àmbits artístics i educatius.
Actualment els alumnes es distribueixen entre les especialitats segons la següent proporció: Composició (4%), Interpretació – Jazz i Música Moderna (22%), Interpretació – Música Clàssica i Contemporània (66%), Interpretació – Guitarra Flamenca (2%) i Pedagogia (6%).
La major part dels alumnes provenen de Catalunya (65%), seguits dels alumnes de la resta d’Espanya (23%), els d’altres països europeus (4%) i, finalment, els d’altres països d’arreu el món (8%). Segons la seva procedència acadèmica, un 19% procedeixen d’escoles de música, un 75% d’ensenyaments Professionals i el 6% restant d’altres tipus d’estudis.
Les Proves d’Accés que es convoquen anualment són superades per un 75% dels aspirants.
Els alumnes que han superat els estudis són el 85,14% dels matriculats.
Dels estudiants matriculats als programes de Màster, el 52% procedeixen de països de fora d’Europa. El 10% són catalans, el 30% de la resta d’Espanya i el 8% procedeixen de diversos països europeus.
El grau de satisfacció dels alumnes amb els estudis, segons l’enquesta feta d’acord amb el Sistema Intern de Garantia de la Qualitat (SIGQ), és de 3’95 sobre 5.