La tasca docent del Centre ha de tenir una vinculació directa amb l’activitat artística a través de la qual els estudiants adquireixin durant els seus estudis la pràctica de presentar en públic el resultat del seu treball en condicions anàlogues a la pràctica professional.
Amb aquest objectiu, els crèdits optatius són molt preferentment dedicats a prolongar l’aprenentatge fora de les aules, amb activitats interpretatives, docents i creatives que permetin als estudiants adquirir experiència i afavorir així que en acabar els seus estudis els joves músics estiguin perfectament preparats per incorporar-se a la vida laboral i les seves exigències. Els estudiants tenen així a la seva disposició diversos recursos per poder realitzar al llarg dels seus estudis activitats de pràctica professional que els donin experiència per al desenvolupament de la seva futura carrera.
Aquesta transcendència de la pràctica artística dins els estudis s’articula a través de diverses accions:
- La culminació dels Estudis Superiors de Música s’assoleix amb la realització d’un Recital de Graduació complet com a solista (o l’estrena d’una obra de gran format en el cas de la Composició), en un dels excepcionals espais del nostre Auditori. Aquest repte, complementat amb el Treball de Final de Carrera, fa palesa la importància de la pràctica concertística per a la superació dels estudis.
- Els alumnes participen activament en la programació artística del centre a través de les orquestres i conjunts instrumentals del Centre Superior de Música Liceu, que es reuneixen en diversos programes de treball intensiu liderats per prestigiosos directors. Així, al costat de les col·laboracions d’alumnes als concerts dels cicles Liceu Cambra i Liceu Jazz, ells assumeixen el protagonisme del cicle Liceu Jove, a través de l’Orquestra Simfònica, l’Orquestra de Cambra, l’Orquestra d’Òpera, l’Orquestra Clàssica, la Banda Simfònica, l’ensemble Liceu XXI, la Liceu Big Band, així com altres petits conjunts com l’Octet de violoncels, el Cor de Cambra, el Conjunt de Guitarres, l’Ensemble de Percussió i diversos grups més reduïts, com el Quintet de Metalls, el Conjunt de Flautes o el Quartet de Saxòfons.
Aquestes formacions tenen l’oportunitat de tocar en l’entorn real i en condicions anàlogues a les professionals que els proporcionen les sales de l’Auditori del Conservatori Liceu, reconegut com una de les millors sales del seu tipus a Barcelona i alabada per la seva acústica excepcional, que permet realitzar des de recitals de cambra fins a produccions simfòniques i operístiques de gran format.
Els estudiants de l’especialitat de Pedagogia cursaran els crèdits optatius preferentment en activitats de pràctica docent. Per a aquestes pràctiques docents es compta amb la xarxa d’Escoles vinculades. El Centre ha establert també convenis amb diverses orquestres i cors professionals i diverses entitats i té un Departament de Promoció que gestiona peticions d’actuacions musicals molt diverses en auditoris i centres culturals.
- Els alumnes del Centre Superior poden beneficiar-se de més de 50 convenis de col·laboració acadèmica establerts entre la Fundació Conservatori Liceu i altres entitats i institucions del nostre país que els permeten la realització de pràctiques professionals a través de la seva participació en actes culturals i programacions d’importants cicles de concerts, així com orquestres professionals.
Aquests convenis donen visibilitat als alumnes a través d’actuacions promogudes per institucions i ens públics tan rellevants com el Parlament de Catalunya, l’ICUB, la Diputació de Barcelona, l’ESCAC, la Filmoteca de Catalunya, el Consorci de l’Auditori i l’Orquestra – Museu de la Música, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals o el MNAC, així com diversos Ajuntaments del territori.
Igualment, moltes entitats, fundacions i associacions demanen actuacions musicals dels nostres alumnes per tal d’oferir recitals durant les activitats que organitzen, entre elles la Fundació Obra Social ”la Caixa”, l’Orquestra de Cambra de Granollers, la Fundació Gran Teatre del Liceu, el Cercle del Liceu, el Concurs Internacional de Música Maria Canals, Música en Vena, l’Orquestra Simfònica del Vallès, la Fundació Mies van der Rohe, Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, Barcelona Global, Asociación para el Progreso y la Dirección – APD, l’Associació cultural Jeunesses Musicales de Méditerranée, la Fundació Arrels, l’Associació de Mestres Rosa Sensat o l’Associació Franz Schubert, així com empreses com El Corte Inglés o The Project, promotor del Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona.
A banda de ser per als alumnes una oportunitat per poder tocar com a solistes en grups de cambra i orquestrals davant d’un públic diferent al de les seves activitats acadèmiques, aquestes pràctiques professionals els ajuden a familiaritzar-se amb el món professional i potencien el Centre més enllà de la seva funció educativa, posicionant-lo com un agent de promoció cultural.