La Fundació Conservatori Liceu és una institució cultural i pedagògica sense ànim de lucre, d’iniciativa social i vocació de servei públic, continuadora de l’activitat iniciada l’any 1837 amb el Liceo Filarmónico Dramático Barcelonés de Montesión.
Té com a finalitat el servei a la societat a través de la docència, l’expressió artística i la transferència de coneixement, sempre amb el ferm convenciment que la música contribueix al progrés humà, ètic i social.
La missió de la Fundació, d’acord amb els seus estatuts, és:
1. Promoure i fomentar l’ensenyament musical, i l’artístic en general, en tots els seus nivells educatius.
2. Desenvolupar la formació de professionals de la música i les arts.
3. Fomentar la investigació i millora de la qualitat en l’àmbit de la cultura i la pedagogia.
4. Afavorir la promoció i difusió de les arts mitjançant l’organització, producció i participació en concerts i altres esdeveniments artístics.
5. Protegir i conservar el patrimoni històric, així com l’esperit pedagògic, de l’entitat Liceo Filarmónico Dramático de Montesión.
6. Facilitar la relació de l’estudiant amb el món del treball.
Aquesta missió es desplega a través d’un intens treball amb institucions, entitats acadèmiques i socials, associacions i empreses d’arreu del nostre territori i d’àmbit internacional, una labor que es materialitza en aspectes fonamentals de la nostra acció com són el foment d’iniciatives de mecenatge i la creació d’un dels fons de beques més importants de l’entorn educatiu actual, l’establiment de convenis de col·laboració acadèmics i culturals (que permeten la realització de nombroses activitats per al desenvolupament de l’activitat cultural a la societat) i la programació de les activitats artístiques que es realitzen als equipaments situats en els centres esmentats.
Una de les finalitats primordials d’aquest treball és la gestió de l’activitat acadèmica del Centre Superior, el Centre Professional i de les seves Escoles de Música vinculades.
El Centre Superior és la punta de la piràmide educativa de la nostra oferta acadèmica. És el lloc on es fa més palesa la nostra visibilitat com a institució, la nostra referència històrica i la nostra presència internacional, així com el desenvolupament de la nostra connexió amb el món cultural i professional del sector musical. Per tant, és objecte primordial de la nostra gestió fundacional: més del 80% dels nostres convenis nacionals i internacionals estan relacionats amb ell.
Al Centre Professional , la pràctica instrumental com a eix vertebrador en tots els repertoris va dirigida a potenciar el talent d’infants, adolescents, joves i adults amb el doble objectiu de donar la millor preparació als que vulguin continuar els seus estudis per tal d’esdevenir músics professionals, i el de estendre la pràctica musical amateur per tal de contribuir a la cultura en la societat i la formació dels nous públics.
Per altra banda, considerem també imprescindible estendre la formació musical i la seva pràctica entre la població del nostre territori, especialment entre els infants. És per això que hem desenvolupat convenis amb Escoles de Música i Escoles de Règim General , a través dels quals molts alumnes poden seguir el nostre programa educatiu i les nostres activitats artístiques.
Tots plegats sumen els més de 10.000 alumnes que conformen la piràmide d’educació del Conservatori Liceu, en la qual el 50% correspon a la infància i joventut en programes no reglats d’iniciació a la música (Escoles de Música) i la resta estan repartits entre el Centre Professional i el Centre Superior.
La Fundació Conservatori Liceu és també una institució compromesa amb altres entitats socials, culturals i acadèmiques d’àmbit nacional i internacional, amb la finalitat de treballar de manera conjunta per a que la música, les arts i l’educació puguin vertebrar la societat del futur. Amb aquest objectiu, en l’actualitat som membres de 19 entitats i organitzacions, i hem establert convenis per desenvolupar activitats amb 266 institucions d’àmbit universitari o cultural de tot Europa (a les quals cal afegir els programes a Àsia, Amèrica del Sud i Oceania), així com amb multitud d’organitzacions, entitats i empreses de tot Catalunya i Espanya.
Així mateix, la Fundació segueix la seva tradició de vinculació amb la filantropia i el mecenatge gràcies a la generositat de persones, empreses i de la pròpia Fundació, que ha permès desenvolupar un potent programa de Beques per als futurs professionals de la música que cobreix més del 10% dels alumnes del Centre Superior. Això ha fet possible donar suport a joves talentosos de nacionalitat espanyola, d’Amèrica Llatina o de qualsevol altre país, en el seu somni d’adquirir una formació musical en un entorn educatiu excepcional.
Finalment, la dimensió artística de tots els nostres centres es manifesta en activitats que abasten des de la multitud de petits concerts i audicions d’àmbit acadèmic fins a la programació del nostre Auditori, on adquireix la seva major visibilitat i difusió pública. S’ha consolidat com una de les millors sales de Cambra de Barcelona a través dels seus cicles Liceu Jazz (sent seu del Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona), Liceu Cambra, Liceu Jove i Liceu Familiar. A més, comptem amb les Liceu Jam Sessions del Cafè del Conservatori, les activitats programades al Teatrino de Rambles i les cantates participatives al Palau de la Música Catalana.
Tot això perfila el nostre profund compromís amb l’educació musical del qual estem orgullosos; una educació que abasta des de la infància fins a l’edat adulta i que és considerada com una activitat que es desenvolupa dins les aules però també als escenaris i en cada persona que forma el gran públic. La Música ha estat i serà en el futur un instrument per al progrés d’una societat cohesionada i oberta. Així ho van pensar els que van constituir el Liceu l’any 1837, i els que des de llavors han fet possible que avui puguem continuar fent créixer aquesta gran Institució.