ACCÉS
Les condicions d’accés per matricular-se als màsters oficials i artístics estan recollides en l’Article 15 del Reial Decret 1614/2009, de 26 d’octubre.
Calendari d’inscripcions:
- 1er. Període: Del 1 de Febrer a 30 de juny (Per poder optar a les Beques per a estudis de Màster de la Fundació Conservatori Liceu, és imprescindible fer la preinscripció d’acord al calendari de la convocatòria que s’establirà durant aquest període, en el següent enllaç.)
- 2n Període: Del 1 de juliol al 15 de setembre.
SOL.LICITUD D’ADMISSIÓ I PREINSCRIPCIÓ ALS PROGRAMES DE MÀSTER:
La preinscripció es pot realitzar de febrer fins a la segona setmana de setembre en dues períodes diferents. Per a poder optar a les Beques per a estudis de Màster de la Fundació Conservatori Liceu, és imprescindible fer la preinscripció durant el primer període.
A través d’aquest enllaç podràs fer la sol·licitud d’admissió als Programes de Màster i introduir la informació i documents requerits, així com carregar els vídeos, gravacions o documents necessaris per a la Prova d’accés en el cas de que la facis en l’opció online.
Nombre de places ofertes:
- Màster en Interpretació de Música Clàssica i Contemporània: 100
- Màster en Interpretació de Jazz i Música Moderna: 50
- Màster en Interpretació de Música de Cambra: 50
- Màster en Composició aplicada als mitjans audiovisuals i escènics: 25
- Màster en interpretació d’Òpera: 25 (depenent del repartiment de l’òpera seleccionada per a cada edició)
Perfil d’ingrés:
Els estudis de Màster estan dirigits a estudiants que han finalitzat els Estudis Superiors, així com professionals en possessió de titulacions superiors anàlogues, amb un alt nivell en la tècnica instrumental o vocal i amb el coneixement de les implicacions estilístiques i estètiques del seu repertori, que vulguin aprofundir els seus coneixements en l’àmbit de la interpretació o la composició de cara a la seva especialització en repertoris determinats per a les diferents especialitats ofertes.
Han de tenir el talent, la capacitat i la motivació per realitzar una carrera musical ambiciosa i una consciència d’una personalitat artística que els permeti desenvolupar l’estudi d’un repertori que tregui el màxim profit del seu talent.
Perfil de formació:
L’interès de la proposta dels Màsters resideix en la necessitat d’aprofundir en el coneixement de repertoris específics per a cada músic, que un cop acabats els Estudis Superiors i amb una formació completa però general, han de desenvolupar eines per dissenyar i concretar el que es convertirà en el seu estil personal al mateix temps de treballar aquests repertoris, des del coneixement teòric, tècnic i amb la seva pròpia aportació als criteris d’interpretació.
Requisits acadèmics d’accés:
Tal com disposa l’art. 15 del Reial Decret 1614/2009, caldrà estar en possessió del Títol Superior en Música o titulació equivalent expedida per una institució d’educació superior de l’EEES que faculti al país expedidor del títol per a l’accés a ensenyaments de Màster artístic/oficial (o aliè a l’EEES amb la comprovació prèvia que el títol acredita un nivell de formació equivalent).
El Centre Superior estableix els diferents procediments d’admissió. Per accedir als estudis de Màster en Interpretació serà necessari superar una audició, o Prova d’Accés, en la qual el candidat haurà d’interpretar un repertori prèviament preparat. Els candidats per al Màster en Composició Aplicada hauran d’enviar partitures i enregistraments de quatre obres de format diferent que siguin una mostra representativa del seu treball com a compositors. Els candidats tindran l’assessorament previ del Director del Màster, si així ho sol·liciten, per escollir el repertori adequat per a l’audició.
Així mateix, els candidats als diferents programes de Màster hauran de realitzar una entrevista en què exposaran la seva motivació i les seves expectatives per cursar-lo. Aquesta entrevista tindrà l’objectiu de conèixer la maduresa artística dels candidats i l’adequació de la seva formació musical complementària d’acord amb els objectius del Màster.
L’audició i l’entrevista es puntuaran en nombres enters, de 0 a 10. La Prova d’Accés inclourà també l’estudi de l’expedient acadèmic.
En el cas d’alumnes amb necessitats educatives específiques derivades de la condició de discapacitat, hauran de superar una prova específica adaptada i que contemplarà principalment la seva capacitat per poder assolir els objectius del Màster i servirà, a més, per contemplar les possibles necessitats d’adaptació del format de les sessions formatives, individuals i col·lectives.
Les places són limitades i, en cas necessari, els responsables del Màster les adjudicaran segons els resultats del procés d’admissió i proposaran professorat alternatiu als altres candidats.
El candidat que no disposi de document que acrediti el nivell B2 en anglès haurà de realitzar la prova de competència lingüística corresponent.
Preinscripció:
Anualment es publicarà a la web del centre la convocatòria del procés d’admissió en els estudis de Màster, on s’especificaran els terminis i procediments per a la presentació de sol·licituds i la documentació que les hagin d’acompanyar.
El Centre reservarà un nombre adequat de places per a que se s’adjudiquin entre els estudiants amb discapacitat. Les places objecte de reserva per a aquests estudiants que quedin sense cobrir seran acumulades a les ofertes pel centre per als estudiants sense discapacitat, en cada una de les convocatòries.
Els estudiants formalitzaran la preinscripció on-line en el model normalitzat que a aquest efecte s’estableixi.
Durant el període de preinscripció al Màster, els aspirants hauran d’omplir el formulari d’inscripció que es trobarà a la web del centre i lliurar-lo juntament amb el currículum vitae de l’interessat i els certificats acreditatius de la formació al·legada.
Les preinscripcions seran enviades des de la secretaria del centre, que les farà arribar a la Comissió Acadèmica dels Estudis de Màster, que valorarà les sol·licituds i les retornarà a la secretaria un cop avaluades amb la finalitat de convocar els aspirants a la Prova d’Accés.
Documentació necessària:
– Currículum vitae
– Carta de motivació
– Fotocòpia del DNI (passaport en cas de ser estranger)
– Fotocopia del Títol Superior de Música o equivalent (en cas de tenir-ne)
Repertori i exercicis per a la Prova d’accés:
Màster en Interpretació de Música Clàssica i Contemporània
Interpretació d’un repertori que inclogui un mínim de 4 obres o moviments complets i la durada mínima total sigui de 30 minuts. Les peces interpretades podran ser escollides d’acord amb el tipus de repertori en el que el candidat vulgui especialitzar-se preferentment.
Màster en Interpretació de Jazz i Música Moderna
La interpretació d’un programa d’uns 30 minuts de durada, integrat per una selecció d’estàndards del repertori jazzístic que inclogui almenys un tema de cada un dels següents estils: Swing / Be-bop, Bossa Nova, Ballad i Contemporary (es pot incloure una composició original).
La formació és lliure (trio, quartet, etc.), però sempre amb un paper protagonista del candidat. En els instruments polifònics (guitarra i piano), un dels temes ha de ser interpretat a solo sense secció rítmica.
Màster en Interpretació Música de Cambra
Els candidats es presentaran en formacions completes i amb una experiència significativa d’assaig i interpretació en conjunt. Les formacions candidates hauran d’interpretar un repertori format per dues o més obres o moviments complets, i tindrà una durada aproximada de 30 minuts.
L’admissió d’estudiants en matrícula individual estarà subjecta a la possibilitat d’incloure’ls en formacions adequades, segons la disponibilitat de cada curs. Per als candidats que sol·licitin la matrícula individual, la Prova d’Accés consistirà en una audició individual en la que el candidat haurà d’interpretar un repertori format per dues o més obres o moviments complets, i tindrà una durada aproximada de 30 minuts.
Màster en Composició Aplicada
Per accedir al Màster es requereix la superació d’una prova que consistirà en un exercici d’anàlisi, un altre d’harmonia i dos de composició.
Per a l’exercici d’anàlisi es proposarà una peça en partitura i audició que haurà de ser analitzada explicant de manera clara i ben definida les seves característiques estructurals, estilístiques i expressives. Per a l’exercici d’harmonia, es lliurarà una breu melodia tonal que haurà de ser harmonitzada per l’aspirant.
Per al primer exercici de composició haurà d’escriure un passatge musical desenvolupant un inici donat. Es proposaran diverses opcions en estils diferents, entre les quals l’alumne haurà d’escollir dos. En aquesta prova, la coherència estilística serà valorada per sobre de l’originalitat. En segon lloc, els candidats hauran de configurar una peça breu (entre 30 i 40 segons) a partir d’una imatge estàtica (fotografia o pintura) on s’avaluarà, especialment, la instrumentació i les relacions de color i expressions entre la música i la imatge. En el cas d’aspirants no residents a Barcelona, la fase de preselecció es podrà fer on-line.
En el cas d’aspirants no residents a Barcelona, el procés de selecció es podrà fer on-line. El responsable del Màster indicarà els exercicis de Composició a realitzar en aquest cas.
Màster en Interpretació d’Òpera:
Interpretació d’àries o passatges vinculats amb el paper que l’estudiant desitja interpretar en l’òpera seleccionada per a cada convocatòria. Es publicaran indicacions concretes en començar el període de preinscripció.
Nota:
En casos justificats els estudiants no residents a Barcelona tenen l’opció de facilitar un enregistrament en vídeo amb el repertori via correu electrònic o correu postal. L’entrevista es pot fer en aquest cas per videoconferència.
Els enregistraments en vídeo han de tenir una qualitat sonora acceptable i permetre veure clarament la participació del candidat en la interpretació.
Han de ser enviats a través d’un enllaç a serveis com YouTube, Vimeo, Dropbox, Google Drive o similars. No s’acceptaran enregistraments en forma de descàrrega d’arxius o d’enllaços temporals.
Prova d’Accés:
El Centre convocarà aquesta prova amb la suficient antelació i coordinació amb el procés d’admissió. Els aspirants que realitzin aquesta prova seran qualificats com a aptes o no aptes. La superació de la Prova d’Accés donarà dret a matricular-se per iniciar el Màster en el curs acadèmic de la convocatòria.
ADMISSIÓ
Comunicació dels resultats:
Per resolució de la Comissió Acadèmica, el centre publicarà la relació de l’adjudicació de les places ofertes. Els interessats podran reclamar davant la direcció acadèmica en els tres dies següents a la publicació oficial de la relació de l’adjudicació de places, la qual, després de la comprovació de les al·legacions efectuades per l’interessat, procedirà a elevar la corresponent proposta de resolució de la reclamació.
MATRÍCULA
Comunicació de l’obertura del procés de Matrícula:
Un cop completat el procés d’admissió, el servei d’Atenció a l’alumne i la Secretaria del centre oferirà l’assessorament necessari per tal de formalitzar la matrícula.
Calendari:
La matrícula es realitzarà una vegada l’estudiant hagi rebut la comunicació de que és apte per a iniciar els estudis de Màster desitjats.
Normativa de permanència:
Els estudiants admesos podran realitzar els seus estudis a temps complet o parcial. Es considera estudiant a temps complet el que es matricula a 60 crèdits a l’iniciar els estudis. Els estudiants a temps parcial s’han de matricular en iniciar els estudis a un mínim de 14 crèdits (40 en el cas del Màster en Interpretació d’Òpera).
Quan, d’acord amb els apartats anteriors, un/a estudiant hagi d’abandonar els estudis iniciats, no podrà realitzar novament la inscripció dels mateixos estudis fins al curs següent.
Per superar una assignatura, un estudiant disposarà d’un màxim de dues convocatòries ordinàries. L’alumne disposarà d’una tercera convocatòria extraordinària quan hi hagi alguna causa justificada que li impedeixi presentar-se a l’avaluació en la convocatòria que correspongui.
El termini de permanència màxima per al Màster és de dos anys a temps complet i de tres anys a temps parcial.
Per tal de garantir la igualtat d’oportunitats, per als estudiants amb un grau de discapacitat igual o superior al 33%, a petició de la persona interessada i tenint en compte les circumstàncies personals, degudament justificades, es podrà considerar una reducció del nombre mínim de crèdits de matrícula.
Es poden autoritzar, a petició de l’alumne interessat, amb caràcter excepcional i per causes degudament justificades (familiars, laborals, malaltia, accident…) excepcions a la norma general de permanència en compliment als efectes previstos en la legislació pertinent.
Els terminis de permanència que en caràcter general s’estableixin per als estudis de Màster pressuposen necessàriament el manteniment de l’oferta de la titulació. Si no és així, s’aplicaran les regles de dret a examen pròpies de la extinció del títol.
Sessions d’acollida i de tutorització
En iniciar el curs acadèmic té lloc una reunió informativa dirigida als estudiants de nou ingrés, i diverses reunions amb els Caps de Departament corresponents i amb els responsables de determinades assignatures de caràcter transversal per a que els nous alumnes estiguin informats i tinguin un guiatge en el seu inici d’estudis superiors.
El Centre organitza unes reunions d’acollida i orientació específica per als estudiants de nou ingrés i per a la resta d’alumnes durant els primers dies del curs acadèmic. En el cas dels estudiants de nou ingrés es pretén especialment facilitar l’adaptació d’aquests nous alumnes. Així mateix, la tutorització de l’alumnat està regulada per el Pla d’Acció Tutorial del Centre.