María Jesús Castro, barcelonina d’ascendència malaguenya, es va llicenciar en Antropologia Cultural a la Universitat de Barcelona, cursà el Grau de Musicologia a la Universitat de La Rioja i els estudis de Doctorat amb la tutoria del Catedràtic Xosé Aviñoa, amb la posterior obtenció del títol de Doctora en Etnomusicologia per la Universitat de Barcelona amb la tesi doctoral La rumba catalana i el flamenc com a marcadors culturals dels kalós catalans de Barcelona, dirigida pel Dr. Josep Martí.
Professora del Centre Superior de Música Liceu des de 1996, la seva activitat docent l’ha portat a impartir cursos i conferències en diversos països del món (com Itàlia, França, Líban, Síria, Colòmbia o Espanya), en els àmbits de recerca de la flamencología, el flamenc a Catalunya, la gitanologia, les identitats musicals i la música espanyola. Es tracta d’una continuïtat pedagògica única a Espanya pel fet d’impartir aquestes assignatures en titulacions oficials de flamenc, camp en què María Jesús Castro ha estat pionera.
Ha contribuït així a consolidar una línia didàctica personal fruit de la recerca i perfeccionament d’una metodologia adequada, que ha fructificat en la generació d’un material propi altament especialitzat, el principal objectiu del qual és fer entendre al flamenc a partir de l’anàlisi de les seves estructures musicals així com des de la seva perspectiva sociohistòrica i etnomusicològica.
En aquest sentit, les publicacions de Maria Jesús Castro estan enfocades com a material didàctic d’aprenentatge i s’han de considerar pioneres en la pedagogia dels estudis superiors del flamenc des de la seva oficialitat l’any 2008, amb una voluntat d’establir les bases que permetin professionalitzar l’estudiós d’aquest gènere musical.