La Gata Perduda comptarà amb els estudiants del Centre Superior com a Orquestra al fossat
El Gran Teatre del Liceu ha presentat l’òpera La gata perduda, una òpera cocreada amb el veïnat i entitats del Barri del Raval que se emmarca dins de la iniciativa Opera Prima, una nova línia de creació artística comunitària del teatre.
Opera Prima és la nova línia de creació artística comunitària del Teatre, que representarà la producció d’una òpera de nova creació cada tres anys a través de processos comunitaris, per tal d’apropar el gènere operístic a tots els públics. Aquesta nova proposta forma part del programa LiceuApropa i neix amb la clara convicció d’usar l’art com a pilar de transformació de les persones, així com amb la voluntat d’inclusió social a través de la cultura
La gata perduda serà l’òpera comunitària que inaugurarà la temporada 2022/23, el 5 d’octubre de 2022, i comptarà amb un llibret escrit per la dramaturga Victoria Szpunberg a partir d’una àmplia recerca bibliogràfica sobre el barri i de desenes d’entrevistes realitzades amb el veïnat del Raval, font d’inspiració clau per a l’escriptura del text.
La composició de l’obra, encara en marxa, serà a càrrec d’Arnau Tordera i també beu de les realitats musicals del barri. La partitura la dirigirà Alfons Reverté, director musical de l’òpera que comptarà amb la interpretació dels alumnes del Centre Superior de la Fundació Conservatori Liceu, entre d’altres músics. A nivell escènic, Ricard Soler n’assumeix la direcció d’escena amb una mirada sensible i oberta a la realitat del barri i que entén el concepte de comunitat com un empoderament de les persones. L’equip el completaran Adrià Pinar, escenògraf, Montse Amenós, figurinista, Miquel Àngel Raió, videocreador, Maria de la Cámara i Gabriel Paré de Cube, il·luminadors i Tuixén Benet, coreògrafa.
Prop de 50 associacions i institucions del Raval formaran part del projecte, que compta amb la col·laboració de la Fundació Tot Raval, del Patronat de la qual en forma part la Fundació Conservatori Liceu, i la complicitat del Districte de Ciutat Vella de l’Ajuntament de Barcelona.
Opera Prima és part del projecte ‘I+D TRACTION Opera co-creation for a social transformation’, finançat per la Comissió Europea, on participen diferents socis europeus amb la missió d’apropar l’òpera a tots els públics, a través de la innovació tecnològica. Amb aquest objectiu comú, i sota el lideratge de l’empresa basca Vicomtech, el Teatre del Liceu i vuit socis de cinc països europeus s’han posat a treballar plegats per fer realitat aquesta premissa. Els partners del consorci són les empreses tecnològiques Vicomtech (project leader), CWI i Virtual Reality Ireland, els projectes artístics i comunitaris liderats per INO (Irish National Opera), SAMP (Sociedade Artística Musical de Pousos) i el Liceu; l’expertesa en projectes d’acció comunitària va de la mà de François Matarasso, i la Universitat Autònoma de Barcelona i la Dublin City University, aportant recerca i avaluació.
Aquesta participació de l’Orquestra Conservatori Liceu formada per alumnes del Centre Superior se suma a la participació en altres projectes amb el Teatre, com l’Òpera El Monstre al Laberint o el Jove Barber de Sevilla, entre d’altres. Aquestes participacions es tradueixen en la posada en escena de tot l’aprenentatge adquirit en el transcurs del projecte, on es veu reflectida la tasca de formació i acompanyament realitzada pel Centre Superior. Aquesta és una de les línies pedagògiques bàsiques de la Fundació Conservatori Liceu, en la que es donen als estudiants oportunitats d’adquirir experiència professional mentre s’estan formant.
Presentació del projecte:
Més informació:
Un Liceo de barrio (Maricel Chavarría, La Vanguardia, 02/02/2021)
El Raval fa una òpera amb el Liceu: ‘La gata perduda’ (Xavier Cervantes, Ara, 01/02/2021)
El Liceu arrela al Raval (Jordi Bordes, El Punt Avui, 02/02/2021)
El Raval serà el gran protagonista d’una òpera al Liceu (Marta Cervera, El Periódico, 01/02/2021)