El compositor Octavi Rumbau és el guanyador del XXXVIII Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra per a piano i orquestra El Belvedere de Escher, segons el veredicte del jurat presidit per Marcela Rodríguez i format per Alfredo Rugeles, Ernest Martínez-Izquierdo, Carlos Fontcuberta i Jesús Rueda.
El Premi Reina Sofia de Composició és convocat anualment per la Fundació de Música Ferrer-Salat i té una dotació econòmica de 35.000€.
El proper mes d’octubre l’obra s’estrenarà al Teatre Monumental de Madrid, on serà interpretada per l’Orquestra Simfònica de Radiotelevisió Espanyola.
En paraules de Rumbau l’obra, inspirada en l’obra de Maurits Cornelis Escher «representa segurament el paradigma de l’art del pintor neerlandès: l’ús d’espais paradoxals combinant la geometria més abstracta amb la sensibilitat en els detalls més sorprenents.
En aquesta obra per a piano i orquestra, aquesta dualitat es reflecteix d’una banda en l’ús d’una de les paradoxes o il·lusions auditives més emblemàtiques: el glissando infinit d’altures i de tempo (accelerandos / ritenutos), que troba el seu espai en els primers dos moviments de l’obra, «El cub impossible» i «L’escala del temps», més centrats en el dinamisme de la paradoxa. Per l’altre banda, l’última secció, «Bella vista», el títol de la qual és traducció literal de l’italià «Belvedere», se centra en el costat més sensible i contemplatiu de la litografia. Així, en aquest últim moviment, la música abandona el costat cinètic de la paradoxa per centrar-se en una escolta no lineal, gairebé vertical; es busca aquesta irrealitat representada a la litografia per aquest home assegut al banc, observant un cub impossible (el té just darrere), mentre, als seus peus, podem veure un pergamí amb l’explicació d’aquesta paradoxa.
El piano solista participa activament en les diferents fases descrites anteriorment, estant submergit de vegades en la massa orquestral, sorgint en certs moments per bregar de tu a tu amb l’orquestra o parlant en solitari en un més que estrany soliloqui.”
Octavi Rumbau Masgrau és un compositor barceloní, professor del Centre Superior de la Fundació Conservatori Liceu, on destaca el seu treball en la cerca de nous espais sonors fruit de la interacció entre instruments i electrònica així com en aprofundir en la plasticitat del temps musical i les seves paradoxes.
Pianista de formació clàssica, inicia els seus estudis de Composició amb Enric Palomar, Yoshihisa Taïra i Agustí Charles. Més tard es trasllada de nou a París on realitza els estudis de Composició al Conservatori Nacional Superior de Música i Dansa de París (CNSMDP) amb Frédéric Durieux i d’Orquestració amb Denis Cohen. Al llarg de la seva carrera artística ha rebut vàries distincions entre les quals trobem el Premi Concurs de Composició Frederic Mompou 2005, el Premi Concurs de Composició Dolors Calvet i Prat 2008, el Premi Concurs de Composició Colegio de España y del Insituto de las Artes Escénicas y de la Música 2012, l’ajuda per a creadors de la Fundació Phonos de la Universitat Pompeu i Fabra de Barcelona 2012 i el premi Berliner Opernpreis 2013. En els últims anys ha rebut el suport de diferents institucions: la Generalitat de Catalunya i el Ministerio de Cultura.
Des de la Fundació Conservatori Liceu felicitem a Octavi Rumbau per aquest premi Reina Sofia de Composició Musical.
Més informació:
Premi Reina Sofia de Composició Musical (Fundació de Música Ferrer-Salat)
Web Octavi Rumbau