El passat 7 de desembre, Lluís Gual, alumne de composició del Centre Superior de la Fundació Conservatori Liceu amb el professor Xavier Pagés Corella i becat per la Fundació de Música Ferrer-Salat, va estrenar la obra Coral, Divertiment i Fuga a la Fundación Juan March. L’obra va ser interpretada pel quintet de metall Spanish Brass a l’Auditori que té aquesta Fundació a Madrid.
Del programa de mà, escrit per Mikel Chamizo destaquem “El primer moviment, Coral, és de caràcter homofònic i en ell es presenta el tema que després servirà com a subjecte de la fuga, encara que Gual apunta que “moltes vegades, les formacions verticals que es generen s’allunyen bastant de la idea d’harmonia totalment consonant”. El Divertiment té un caràcter molt més desenfadat, gràcies a un dinàmic sentit del ritme i a efectes tímbrics com el bouché o el glissando. El compositor explica que “està construït a partir de l’escala octatònica o segon mode d’Olivier Messiaen, compositor que sempre he tingut molt present, perquè vaig tenir la sort d’estudiar Contrapunt, Fuga, Composició i Orquestració durant dos anys amb Carles Guinovart, qui va ser deixeble de Messiaen en el Conservatori de París en els anys setanta”. Si el tema del Coral es transforma en el subjecte de la Fuga, el del Divertiment servirà com contrasubjecte en aquest tercer moviment amb el qual culmina l’obra. Segons explica Gual, en la Fuga “els cinc instruments del quintet es desenvolupen en un pla d’igualtat, i les successives entrades del subjecte van afegint més tensió. Un dels compositors de referència a l’hora de compondre aquesta fuga ha estat Paul Hindemith, tant en la construcció contrapuntística de la mateixa com en l’elecció de les harmonies i idees rítmiques utilitzades”.
El diari El Punt Avui en la seva crònica del concert publicada el passat 12 de desembre i escrita pel musicòleg Oriol Perez Treviño va destacar del concert: “Va agradar-nos d’allò més el Coral, Divertiment i Fuga de Gual de bella factura constructiva i amb una lectura personal i molt aprofundida de Paul Hindemith. Caldrà estar alerta a les evolucions d’un compositor amb fusta i destinat a convertir-se en una referència”.
Des de la Fundació Conservatori Liceu, felicitem a Lluís Gual per l’estrena d’aquesta obra i li desitgem molts encerts en la seva carrera com a compositor.
Més informació: