Durant els mesos d’octubre i novembre, la Fundació Conservatori Liceu esdevé un dels centres neuràlgics del jazz.
Ahir, 13 de setembre, va tenir lloc la roda de premsa oficial per presentar la 55a edició del Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona a la seu de l’antiga fabrica Damm. Com en cada edició des de fa 12 anys, i en el marc de la col·laboració que la Fundació Conservatori Liceu manté amb el Festival, aquest inclou la programació del Liceu Jazz Masterclasses & Concerts, amb el mecenatge de la Fundació de Música Ferrer-Salat.
Es tracta d’un cicle únic ple de classes magistrals i concerts que congregarà a músics de primer nivell que a banda d’oferir concerts de gran qualitat, compartiran espais d’intercanvi de coneixement amb els alumnes del Conservatori, oferint-lis l’oportunitat única de conèixer de prop i tocar amb ells. Aquestes activitats es duran a terme a l’Auditori Conservatori Liceu, un espai localitzat al cor del barri del Raval, plenament consolidat i reconegut com un dels millors del seu tipus en el nostre país.
Enguany s’han programat 13 masterclasses en la present edició del cicle, que comptaran amb la participació de músics com Kenny Barron; Yonathan Avishai i Omer Avital; Sylvie Courvoisier i Mary Halvorson; Joel Ross; Dave Douglas; Joey Calderazzo i Miguel Zenón; Donny McCaslin; The Bad Plus; Aaron Parks; Chris Potter; Dani de Morón; Ralph Towner; i finalment, el conjunt format per Antonio Serrano, Javier Colina, Albert Sanz i Israel Suárez «Piraña».
Així mateix, en el marc del cicle tindrem el plaer de gaudir de 2 trobades molt especials al Live Room Conservatori Liceu, on els músics convidats explicaran els seus projectes i trajectòries musicals. La primera amb Richard Bona, que aquest any actuarà com a artista convidat amb la Liceu Big Band a la sala Paral·lel 62, i la segona amb Michel Camilo, que també oferirà un concert al Palau de la Música.
A més, aquest any la cantant, compositora, trompetista i saxofonista Andrea Motis actuarà al Palau de la Música juntament amb la Camerata Conservatori Liceu, integrada per alumnes del conservatori, replicant el projecte musical que va gravar el febrer passat a Xile al costat de la Camerata Papageno.
Enguany acollirem 19 concerts, entre els quals hi destaca la participació de grans figures del jazz com Kenny Barron, considerat un dels pianistes de jazz més influents de la història del jazz. També comptarem amb la presència de Yonathan Avishai i Omer Avital, dos destacats músics israelians que fusionen el jazz amb les seves arrels orientals. A més, tindrem l’oportunitat d’escoltar el duo d’improvisació lliure format per Sylvie Courvoisier i Mary Halvorson; Joel Ross’ Good Vibes Quartet, amb les seves innovadores exploracions amb el vibràfon; Dave Douglas Gifts Trio, que rendeix homenatge al llegat musical del compositor i saxofonista Charles Lloyd; Joey Calderazzo Trio amb Miguel Zenón, que ens oferiran una música única, que neix de la seva fructífera col·laboració; Donny McCaslin Quartet, que farà vibrar al públic amb el seu quartet de jazz contemporani amb tocs electrònics; Michel Camilo, pianista referent en la fusió dels ritmes caribenys i les harmonies del jazz; The Bad Plus, destacat trio que viu als límits de la improvisació; Aaron Parks Quartet, amb la seva música introspectiva; Richard Bona, que oferirà un concert en col·laboració amb la Liceu Big Band; Chris Potter Circuits Trio, que oferirà una bona dosi de virtuosisme amb el saxòfon; Dani de Morón, que ens captivarà amb el seu flamenc; Ralph Towner, el cèlebre guitarrista que forma part del so ECM; i el quartet format per Antonio Serrano, Javier Colina, Albert Sanz i Israel Suárez «Piraña», que exploraran les sonoritats de la música llatina, el jazz i el flamenc.
Un any més, el Conservatori Liceu presentarà les seves quatre grans formacions: el Liceu Gran Ensemble, el Liceu BLAM Collective, la Liceu Big Band —que tindrà com a artista convidat al baixista Richard Bona—, i el Liceu Jazz Grup. Aquestes formacions estan constituïdes per alumnes i dirigides pels professors del Departament de Jazz i Música Moderna. El pla d’estudis del Conservatori Liceu, amb la pràctica en aquests projectes, promou la formació tant a l’aula com a l’escenari, amb l’objectiu de facilitar l’accés dels estudiants a experiències professionals. Desenvolupar l’educació a les aules i la cultura als escenaris forma part de l’ADN del Liceu des dels seus orígens.
El Liceu Gran Ensemble és una innovadora formació que trenca qualsevol barrera entre estils i gèneres musicals. Es tracta d’un projecte nascut de la col·laboració entre els Departaments de Jazz i Música Moderna i els d’Instruments Orquestrals. La formació de Big Band es barreja de manera inusual amb la secció de corda, a partir d’un repertori experimental que transporta el públic cap a un ambient especial de la mà del seu director, Toni Vaquer. En aquesta ocasió, oferiran un concert a l’Auditori Conservatori Liceu.
La Liceu Big Band és una de les poques formacions estables del seu tipus al nostre país que ofereix una experiència completament professional. S’ha consolidat com una de les formacions imprescindibles de l’escena jazzística de la ciutat. Dirigida per un dels arranjadors de Big Band més experts del país, Sergi Vergés. Aquest any, de manera especial, tindrà el plaer de comptar amb la col·laboració del baixista camerunès Richard Bona, i que actuaran a la sala Paral·lel 62.
El Liceu BLAM Collective és una formació de l’àmbit de la música moderna, on els estudiants son dirigits pels professors Pedro Campos i Alex Dee i es presenta com un esclat de músiques, ple d’influències de la Black American Music i la música afroamericana en general. En aquesta ocasió, oferiran un concert a la Live Room Conservatori Liceu.
Una altra de les activitats que es duran a terme durant el cicle son les reconegudes jam sessions del Conservatori Liceu, que tindran lloc a la Live Room Conservatori Liceu. La primera d’aquest curs serà oberta pel Liceu Jazz Grup, format per alguns dels estudiants més destacats del Conservatori, que treballa un repertori altament exigent sota la direcció d’un dels músics de Jazz més importants de l’escena actual, i professor del Conservatori Liceu, el saxofonista Bill McHenry.
Cal destacar també el concert que oferirà Anna Manzano, Premi Extraordinari en la modalitat d’Interpretació de Jazz i Música Moderna del Conservatori Liceu corresponent al curs 2022-2023.
Una altra de les novetats d’enguany seran els concerts protagonitzats per alumnes del Conservatori que es duran a terme a la Live Room Conservatori Liceu prèviament als concerts que tindran lloc a l’Auditori Conservatori Liceu, i que serviran per a escalfar motors abans d’escoltar als grans artistes que ens visitaran aquest any.
Esperem que gaudiu d’aquesta proposta i de la programació de masterclasses i concerts. Podeu consultar l’agenda completai si voleu fer un tast musical dels artistes que ens acompanyaran, podeu escoltar aquesta playlist que hem preparat per a l’ocasió.