Joves talents afrontant grans reptes dalt de l’escenari
Un any més ha conclòs el Cicle Liceu Jove, l’espai que cada any posa als nostres alumnes el repte de demostrar dalt de l’escenari allò que han après a l’aula. Liceu Jove és excel·lència, talent, comunicació i nous formats, a càrrec de músics joves acompanyats i dirigits per mestres del més alt nivell.
El passat 16 de juny va cloure el cicle Liceu Jove amb el concert del Liceu XXI i la estrena mundial de les obres de Julia Benevelli, Ascending to a Deathless Throne, Gerard Erruz, Sabors, i Pau Puyol, Cyclo.
Enguany, el cicle va començar l’11 de novembre del 2021 amb la representació completa d’El Giravolt de Maig a l’Auditori del Conservatori Liceu a càrrec d’estudiants i ex-alumnes del Centre Superior de la Fundació Conservatori Liceu, acompanyats al piano per Josep Buforn, la supervisió vocal i estilística de la professora Dolors Aldea i la coordinació Oriol Rosés, professor i Cap del Departament de Cant del Centre Superior Liceu.
El cicle ha comptat amb Concerts de l’Orquestra de Cambra (25 de novembre i 1 d’abril) dirigida per Manel Valdivieso, en els que es van interpretar la Simfonia 93 en Re major de F. J. Haydn i la Simfonia 38 “Praga” de W. A. Mozart, obres de B. Britten, J. Brahms i F. Schubert per a cor de veus blanques i piano o orgue, instrumentades especialment per a l’ocasió per a orquestra clàssica pels alumnes de 2n curs d’instrumentació de l’aula del professor Benet Casablancas.
El cicle ha ofert concerts de Petits Conjunts (13 de desembre i 31 de març) de l’Orquestra de Guitarres Conservatori Liceu dirigida per Guillem Pérez-Quer, el Quartet de Flautes dirigit per Christian Farroni, el Sextet de Clarinets dirigit per Isaac Rodriguez, l’Octet de Violoncels dirigit per Òscar Alabau, novament l’Orquestra de Guitarres Conservatori Liceu però dirigida per Sergi Vicente i el Sextet de Clarinets dirigit per Francesc Navarro.
Es va realitzar un Concert de la Banda Simfònica del Conservatori Liceu (13 de desembre), dirigida per Marcel Ortega, on es van interpretar la Suite de Ciudades de R. Lago amb la participació del quartet de saxos Delia Quartet així com obres de G. Holst, P. Asencio, E. Whitacre i R. Jager.
L’Orquestra Clàssica, dirigida per Manel Valdivieso, va realitzar un concert (16 de desembre) en el que van interpretar el Concert per a clarinet n. 1 de C. M. Von Weber amb Bernat Buzzi, clarinet solista que fou Premi Extraordinari del Conservatori Liceu el curs 2020-2021. En aquest concert també es va estrenar la Suite Ciaccona composta pels alumnes de tercer curs de composició del Centre Superior Liceu.
L’ensemble Liceu XXI sota la direcció de Xavier Pagès-Corella, va estrenar en un concert (17 de desembre) les obres dels graduats La perdurabilidad de todo lo que existe d’ Àlvar E. Llusà Damiani, Booz and Jachin d’Aleix Losa Añaños, Batalla imaginaria de Carlos García Reche i Altiplà de Roger Mas Babià. En altres concerts que va realitzar l’ensemble (31 de desembre i 16 de juny), van interpretar obres d’Eloi Moreno, Pyros, Xavier Montsalvatge, Follia Daliniana, Mario Moya, Convection i estrenes absolutes com Julia Benevelli, Ascending to a Deathless Throne, Gerard Erruz, Sabors i Pau Puyol, Cyclo.
Cor de Cambra i Cor de noies, sota la direcció de Xavier Pastrana, va dur a terme un concert (17 de desembre) amb un repertori divers format per obres de C. Debussy, M. Ravel, C. Taltabull i E. Toldrà. I també del Cor de Noies, dirigit per Daniel Mestre, on van interpretar obres de J. Rutter i F. Mendelssohn.
Durant el transcurs del cicle es van fer Concerts d’Escenes Líriques (22 de desembre i 31 de maig) sota la direcció escènica d’Anna Ponces i direcció musical de Anna Crexell, que van interpretar escenes d’òperes de G. Rossini, W. A. Mozart, J. Massenet i una titulada Animal Print, on van interpretar un conjunt duos i escenes d’òperes i operetes de diferents èpoques (des de Purcell fins a Bernstein) que connecten amb la part més instintiva o més animal dels personatges i que tenen una forta empremta del joc i les emocions.
El Departament de Piano va organitzar dins del cicle una sèrie de concerts (17 de febrer, 24 de març i 24 d’abril) anomenats Recital Pianíssim amb una selecció dels seus alumnes més destacats.
Des del Departament de Guitarra del Centre Superior de Música Liceu, dirigit per Guillem Pérez Quer, es va organitzar el concert Contrastes (5 d’abril), on els alumnes més destacats de l’especialitat van oferir un ampli repertori d’estils i gèneres variats, oferint formats solistes, de música de cambra i orquestrals.
La Banda Simfònica, dirigida per Luis Orduña, va realitzar un un concert (7 d’abril) en el que va interpretar obres de D. Maslanka, E. Whitacre, J. De Meij i l’estrena mundial de l’obra Origen y destino no pueden ser iguales d’Alvar Llusà Damiani, darrer Premi Extraordinari de Composició.
La formació Liceu Blam Collective sota l’acompanyament dels professors Alex Dee i Pedro Campos, van realitzar un concert (3 de maig) en el que van interpretar un monogràfic al voltant de la figura d’ Stevie Wonder. El programa va estar basat en el seu mític disc Talking Book, de l’any 1972, que enguany celebra el 50è aniversari de la seva edició.
Liceu Big Band, formada pels alumnes del Centre Superior de Música Liceu, van oferir un concert (6 de maig) on van retrobar els èxits del funk dels anys 60 i 70: Earth, Wind & Fire, Sly & The Family Stone, The Brecker Brothers, The Jackson Sisters, i adaptar-los per a big band. Els arranjaments van ser de primers espases del gènere com Bob Mintzer, Gordon Goodwin i Vince Mendoza, entre d’altres.
La formació de Big Band Liceu Gran Ensemble es va barrejar de manera inèdita amb la secció de corda, tot ensemblat per un repertori experimental que va transportar en el seu concert (10 de maig) al públic cap a un ambient únic de la mà del seu director Toni Vaquer.
Com a part del cicle es va realitzar el concert de la Final dels Premis Extraordinaris del Conservatori Liceu 2021-2022 en les especialitats de Cambra i Interpretació (12 de maig). On el guanyador, en la categoria d’interpretació va ser l’alumne de violí Pol Coronado, que va interpretar Concert en Re menor Op. 47 I Allegro moderato del compositor J. Sibelius, amb l’acompanyament al piano de Lluis Salvà. I El Premi en la modalitat d’Interpretació de Música de Cambra va ser per al quartet format per Joan Lombarte (percussió), Jordi Cid (percussió), Carlos Bujosa (piano) i Clara Santacana (piano). En la final van interpretar Sonata per a dos pianos i percussió I. Assai lento – Allegro molto del compositor B. Bartók.
També es va dur a terme Ia Final dels Premis Extraordinaris del Conservatori Liceu 2021-2022 en l’especialitat de Jazz i Música Moderna (9 de juny). El guanyador d’aquesta especialitat va ser l’alumne de baix elèctric Ferran Rico, que va actuar acompanyat de Pau Jorba al saxo alt, Roger Herrero al piano, Orlando Castillo a la percussió i Artur Ponsà a la bateria.
Com a novetat de l’edició 2021-2022 L’Ensemble de Saxòfons i la Camerata Liceu es va incorporar a la programació del cicle. Ambudes formacions van oferir un concert (18 de maig) en el que la Camerata Liceu, dirigida pel professor Ionut Podgoreanu i formada per estudiants del Departament de Corda del Centre Superior van interpretar la Serenada per a cordes d’A. Dvorak i l’Ensemble de Saxòfons del Conservatori Liceu format per estudiants de l’aula de saxòfons del Centre Superior, tots ells alumnes del professor Albert Julià van interpretar The Kreutzer Sonata de L. Janáček, sota la direcció de Carla Obach.
El Liceu Jove es presenta com una proposta musical molt atractiva que contribueix a que els alumnes es preparin plenament per al seu salt al món professional. I també proporciona una gran oportunitat als melòmans de la ciutat per accedir a repertoris de gran interès i múltiples formats (des de la intimitat de la música de cambra fins al gran format de les produccions simfòniques), així com amb una gran varietat estilística (des de grans obres de la història de l’òpera fins a repertori contemporani i de nova creació).
El cicle Liceu Jove compta amb el mecenatge de la Fundació La Caixa. El públic pot accedir, previ registre, a una gran oferta musical en un magnífic espai, l’Auditori del Conservatori Liceu, una de les sales amb millor acústica de la ciutat.