Benet Casablancas, que va ser director del Centre Superior de 2002 a 2014, és noticia per les seves estrenes recents a Àustria i al Japó, per la publicació del treball discogràfic The Clarinet Music (Columna Música), per la reedició del llibre El humor en la música (Galaxia Gutenberg) i per ser compositor resident del Centro Nacional de Difusión Musical (CNDM).
El passat 5 de febrer el Nomad Ensemble va estrenar Quadern de Haikus a l’Òpera de Tokio. A aquesta estrena de Casablancas se suma la del passat mes d’octubre a Viena pel Reconsil Ensemble, a més de les estrenes a Barcelona, Madrid, Sevilla, València i altres ciutats espanyoles amb la interpretació dels grups Plural Ensemble, Barcelona Modern i Grup Instrumental de València.
La seva residència a la temporada de Centro Nacional de Difusión Musical (CNDM) va arrencar el passat 23 de gener amb el grup Modus Novus, dirigit pel també professor del Conservatori Santiago Serrate, que va estrenar tres de les seves obres per a gran ensemble que encara no havien estat estrenades a Espanya. Va seguir el concert del passat 6 de febrer del Cosmos Quartet, que va interpretar els Quartets de corda núms. 3 i 4 de Casablancas.
La residència al CNDM implica diferents encàrrecs i estrenes, entre les que es pot destacar la del Concert per a violí, que estrenaran la solista Leticia Moreno i l’Orquestra Nacional de Espanya sota la direcció David Afkham el proper 17 de març a l’Auditorio Nacional de Madrid.
A tot això, cal afegir la publicació del treball discogràfic The Clarinet Music, editat per Columna Música, amb el clarinetista Joan Enric Lluna, el pianista i professor del Conservatori Josep Colom i l’Ensemble Moonwinds, que ha resultat escollit com un dels millors CDs de l’any per la revista 440 Clàssica & Jazz del grup Enderrock. Al mateix temps, la revista finlandesa AIM – Adventures in Music va escollir l’edició en DVD de l’òpera de Casablancas, L’enigma di Lea, com un dels Top Albums del 2022. També ha estat rebuda amb molt d’èxit l’esperada reedició del llibre de Benet Casablancas El humor en la música, editat per Galaxia Gutenberg, amb pròleg del gran pianista Alfred Brendel.
Tot això confirma de nou l’unànime reconeixement de que gaudeix Benet Casablancas com un dels compositors més importants del nostre temps, un creador excepcional que és a més un musicòleg i pensador musical d’un interès extraordinari, qualitats que sempre han acompanyat la seva llarga trajectòria docent al Conservatori Liceu.
Diferents mitjans de comunicació, entre ells el diari El País i TV3, s’han fet ressò d’aquesta sèrie impressionant d’activitats i èxits de Benet Casablancas amb diverses notícies, entrevistes i peces informatives que podeu llegir a través dels següents enllaços: