La mort del gran compositor austríac Friedrich Cerha (1926-2023) representa la pèrdua d’un dels creadors musicals més rellevants del nostre temps. La Fundació Conservatori Liceu vol expressar el seu condol tot recordant la visita que Cerha, acompanyat de la seva esposa Gertraud, va fer l’any 2007 al Conservatori Liceu, on va compartir les seves idees sobre música i creació en unes inoblidables classes magistrals.
El mestratge de Cerha és d’alguna manera viu en el Conservatori Liceu a través de la tasca docent de Benet Casablancas, que va ser deixeble de Cerha a la Hochschule für Musik de Viena. Amb motiu de la vinguda de Cerha, Casablancas va escriure a La Vanguardia un article que explicava molt bé qui era el compositor austríac i la seva immensa trajectòria artística: “Músico completo, distinguido por un soberano dominio del oficio, y hombre de amplio espectro intelectual y vocación humanista”. “[Su música] transita por una pluralidad de territorios técnicos y estéticos que reflejan la diversidad de lenguajes de nuestra época, del neoclasicismo de obras tempranas a la feliz absorción en un lenguaje propio de los mejores logros de la vanguardia (…) destacando por su radicalismo pionero realizaciones orquestales como Fasce (1959) o la colección de Spiegel (1961), cuya concepción visionaria, con su exploración de vastas masas sonoras (…) lo hermanan estrechamente con su amigo Ligeti”.
A més de la seva obra creativa i la seva labor pedagògica, el món de la música li deu l’enorme contribució d’haver completat el tercer acte de la Lulu d’Alban Berg, fent possible que aquesta obra mestra de l’òpera del segle XX pugui ser coneguda en la forma més propera possible a la concepció del compositor.