La Fundació Conservatori Liceu vol expresar una vegada més el seu ferm compromís amb la reivindicació dels drets de les Dones i molt especialment amb la visualització de la seva activitat artística. Com altres anys, amb motiu del 8 de març volem proposar accions per a crear consciència del paper de la dona en la música, i de la necessitat de trencar el sostre de vidre que encara existeix en determinats rols musicals en què la presència de la Dona és minoritària.
Aquest any volem destacar el paper de la Dona en la creació musical i també en el camp del Flamenc. I és per aquesta raó que el proper 8 de març la Fundació Conservatori Liceu presentarà dos concerts, Amb veus de Dona (18h) i Boleros en femení (19h) al Live Room Conservatori Liceu amb la participació de l’alumnat del Conservatori. I l’endemà, el dijous 9 de març, tindran lloc dues conferències: “Flamenc i Dona. Un recorregut històric a través de les seves representacions”, a càrrec de la professora María Jesús Castro (10.30h. Aula 00), i “Trencant Estereotips”, concert-conferència per a piano a càrrec d’Ester Vela, pianista i professora del Conservatori Municipal de Barcelona (13h. Aula 00)
La Música occidental, d’acord amb condicionants ideològics i socials d’ample abast ha acotat durant molt de temps el possible paper de les dones al d’intèrprets o professores (i no necessàriament en tots els camps). En l’actualitat no hauria de ser així i hi ha moltes situacions en què aquesta restricció ha deixat de tenir vigència, però encara, malgrat la teòrica llibertat, és evident que hi ha molts rols musicals a les que les dones hi accedeixen amb més dificultat.
Un dels terrenys musicals en els que l’aportació de les dones ha quedat més marginada és el de la creació. Amb els concerts del dia 8 el Conservatori Liceu vol celebrar de manera activa el Dia Internacional de les Dones amb una petita mostra de la gran riquesa i varietat de la música escrita per dones en èpoques i gèneres molt diferents.
Les conferències del dia dijous 9 de març, a càrrec de dues expertes en el Flamenc i en la Música creada per dones, permetran la reflexió i el tractament en profunditat sobre el molt que han aportat les Dones a la Música malgrat la seva freqüent marginació, fent així una acció efectiva per a una visualització més justa de la Música en femení.
PROGRAMA:
DIA 8 DE MARÇ:
AMB VEUS DE DONA – 18h
Live Room Conservatori Liceu
KEYLA OROZCO (1969)
De chismes y confidencias (danzón cubano)
Maria Solè, piano
CLARA WIECK SCHUMANN (1819 – 1896)
Romances Op. 11
I. Andante
II. Andante — Allegro passionato
Pau Benlloch, piano
Ich hab’ in deinem Auge, Op. 13 núm.5
Irene Arquillué, cant
Rafael Bañón, piano
LILI BOULANGER (1893 – 1918)
Deux morceaux
I. Nocturne
II. Cortège
Laia Arnal, violí
Joan Espuny, piano
SOFIA GUBAIDULINA (1931)
Sonata per a contrabaix i piano
Neus Camps, contrabaix
Ivan Sharapov, piano
BOLEROS EN FEMENÍ – 19h
Live Room Conservatori Liceu
Eva Verde
Verdad Amarga (Consuelo Velázquez)
En la imaginación (Marta Valdés)
Natalia Delgado, veu
Dos gardenias (Isolina Carrillo)
Eclipse (Margarita Lecuona)
Nadia Orta, veu
Alma mía (Maria Grever)
Ya no me quieres (Maria Grever)
Leyre Estruch, veu
Cuando vuelva a tu lado (Maria Grever)
Llora (Marta Valdés)
Joana Craven-Bartle
Palabras (Marta Valdés)
Con los años que me quedan, Gloria Estefan
Amb la participació de: Andrea López (violoncel), Ana Ayala (flauta), Itziar Mendivil (saxòfon), Amaia Hermoso (saxòfon), Federico Rocha (piano), Ezequiel Burin (guitarra), Tramel Levalle (percussió) i Jonathan Camilo Reyes (percussió), i la col·laboració especial de Marta Gómez.
DIA 9 DE MARÇ:
FLAMENC I DONA. UN RECORREGUT HISTÒRIC A TRAVÉS DE LES SEVES REPRESENTACIONS
Conferència a càrrec de Maria Jesús Castro
10.30h – Aula 00
Històricament, les dones al flamenc han tingut una presència desigual, marcada pels convencionalismes socials. En aquesta conferència farem una aproximació a la història compensatòria de les dones flamenques, analitzarem les representacions de gènere més habituals a les cobles flamenques, així com els estereotips femenins i masculins del ball i toc.
TRENCANT ESTEREOTIPS
Concert-Conferència per a piano a càrrec d’Ester Vela
13h – Aula 00
Sabem que la música té diferents estils, diferents tipus d’instrumentació, períodes històrics, així com influències geogràfiques i culturals; però, la música no té gènere; no existeix música masculina ni femenina. Si volem eliminar els prejudicis i estereotips sobre el gènere musical, ens hem de preguntar: Els grans genis de la música només són homes? I les dones compositores, n’hi ha o no n’hi ha? I si n’hi ha, perquè no les escoltem? Com la cara oculta de la lluna, que sabem que hi és, però no la veiem -unes obres que s’han esborrat de la història com si no haguessin existit-. Un passeig per la història de la música, des del barroc als nostres dies… però, unes músiques que no heu escoltat mai? En aquest espectacle escoltarem 15 peces musicals al piano, endreçades cronològicament, però, qui les ha escrit? Us atreviu a dir si era un home o una dona? El públic decidirà amb el seu mòbil o contestant en un paper si és un autor o una autora qui ha creat les composicions. De ben segur hi ha sorpreses…