Les activitats dels dies 8 i 9 de març han comptat amb una varietat d’activitats relacionades amb els reptes actuals de la igualtat i els drets de les dones, que aquest any giraven al voltant del paper de la dona en la creació musical i el Flamenc.
Maria Serrat, Directora General de la Fundació Conservatori Liceu, va agrair i felicitar a la comunitat educativa que un any més poguéssim posar en valor el compromís que té la Fundació Conservatori Liceu en visibilitzar l’aportació de les dones en el món de la música en tots els estils musicals i poder-ho fer realitat en aquest nou espai, el Live Room Conservatori Liceu, en el primer concert temàtic de molts més que s’organitzaran.
Seguidament, Víctor Estapé, Director Acadèmic del Centre Superior, va presentar el repertori dels dos concerts, remarcant la gran representativitat d’estils i períodes que es podrien escoltar, en músiques compostes per dones. Va insistir en que, pel que fa la música creada i interpretada per dones, “es tracta no solament de reivindicar, si no de fer, i que la música escrita per dones ens interessi de veritat com a música bona, feta per éssers humans i que mereix ser escoltada”.
El concert «Amb veus de dona» ha inclòs la interpretació d’obres de compositores com Keyla Orozco, Clara Wieck Schumann, Lili Boulanger o Sofia Gubaidulina, amb la intenció de visibilitzar l’obra de dones compositores.
Al concert «Boleros en femení» ha estat possible escoltar peces compostes per dones com Consuelo Velázquez, Isolina Carrillo, Margarita Lecuona, Maria Grever, Marta Valdés o Gloria Estefan, per part d’alumnes del Conservatori. Aquest recorregut per les composicions de les més grans creadores de Boleros va completar-se amb la intervenció sorpresa de la cantant i compositora colombiana Marta Gómez, amb una gran trajectòria artística que l’ha fet guanyadora d’un Grammy, i que va cantar dues cançons pròpies per a tancar la vetllada.
El Conservatori Liceu també ha aprofitat l’oportunitat per destacar els esforços i contribucions de les dones a la música al llarg de la història a les conferències «Flamenc i Dona. Un recorregut històric a través de les seves representacions», a càrrec de la professora María Jesús Castro; i «Trencant Estereotips», concert-conferència per a piano a càrrec d’Ester Vela; que han tingut una bona acollida entre la comunitat educativa del Conservatori.
Així mateix, també s’han publicat dos vídeos al canal de YouTube de la Fundació Conservatori Liceu, en els que les exalumnes Alexa Farré, Concertino de la Real Orquesta Sinfónica de Sevilla; i María del Mar Vargas Amezcua, Ajudant de Concertino a la Niederrheinische Sinfoniker, Orquestra resident dels Teatres de Krefeld i Mönchengladbach (Alemanya), expliquen la trajectòria que les ha portat des de la seva graduació al Conservatori Liceu fins a aquesta important posició, que fins a temps encara recents semblava reservada només per a homes.
El Conservatori Liceu vol expressar la seva satisfacció per l’èxit de les dues jornades i també destacar la importància del paper de les dones a l’àmbit de les arts i de la cultura, així com la seva visibilització en la música.