Com a part dels Convenis institucionals que desenvolupen el programa de Col·laboració amb Iberoamèrica establert pel Conservatori del Liceu des de fa 20 anys, el professor Sergi Vergés, professor i director de la Big Band del Conservatori Liceu, va participar al Tercer campament de Big Bands organitzat per l’Escola de Música de la Universitat Sergio Arboleda del 7 a l’11 de juny del 2022. Aquesta iniciativa té com a objectiu la construcció de comunitat al voltant del jazz i les seves converses amb altres gèneres i formats. A l’esdeveniment participaven altres institucions educatives colombianes, com la Universitat Nacional o la Universitat Javeriana, entre d’altres.
Durant la setmana es van fer diverses activitats acadèmiques i musicals: classes magistrals, classes d’instrument, tallers i concerts. El campament va comptar amb una àmplia participació de professors i estudiants de diverses regions de Colòmbia. L’esdeveniment es va clausurar amb un concert a l’Auditori de la Universitat, Hall 74, amb la participació de diverses Big Bands dirigides pel professor Vergés.
Posteriorment, durant la setmana del 13 a 17 de juny i com a part del conveni de col·laboració amb la universitat de Caldas es van fer a Manizales classes magistrals i tallers dirigits a estudiants i professors de l’Escola de Música d’aquesta Universitat. Entre les activitats va destacar el concert al Centre Cultural Universitari Rogelio Salmona, de la Big Band de la Universitat de Caldas, també sota la direcció de Sergi Vergés, com a part de la Temporada de Concerts del Departament de Música.
Una altra de les activitats principals va ser el taller realitzat amb la Banda Simfònica de Villamaría, una de les agrupacions més destacades del programa de Bandes de la regió de Caldas, en el marc d’un programa específic d’aquesta regió de Colòmbia, que es va iniciar oficialment a 1980 i que actualment compta amb nombroses agrupacions a tota la zona. Caldas és la regió del país que compta amb més bandes juvenils de música. En el marc de la col·laboració institucional, el Conservatori Liceu va acollir ja la Banda Simfònica de Villamaría a Barcelona organitzant master classes i concerts.
A més del valor artístic del programa, l’impacte més important està en la dimensió social, ja que els objectius no es concentren únicament en l’àmbit musical, sinó que s’estenen sobretot al propòsit de millorar la vida dels joves que la integren, afavorir l’ocupació del temps lliure, generar una cobertura educativa més gran i canalitzar el talent artístic de nens i joves.
Aquestes activitats s’inscriuen al programa internacional de la Fundació Conservatori Liceu, i en concret al seu Programa de Col·laboració amb Iberoamèrica iniciat el 2001 i al qual es desenvolupen activitats acadèmiques i artístiques a nou països de la regió (Colòmbia, Veneçuela, Mèxic , Cuba, Equador, Perú, Argentina, Xile i Brasil). A través d’aquestes col·laboracions, la Fundació Conservatori Liceu incideix en el paper fonamental de la iniciativa social privada com a part del servei públic i el desenvolupament de diversos convenis de col·laboració institucional, amb el convenciment que la música és una eina fonamental de cohesió social.