Més de 450 intèrprets van donar vida a l’òpera per a nens El petit escura-xemeneies de Benjamin Britten amb la participació activa de les famílies i del públic de coliseu barceloní.
Concretament, els cors que van col·laborar en l’espectacle pertanyen a les escoles Àgora Sant Cugat, Balmes Mataró, Centre de Música de Reus, EM Liceu Mataró, La Miranda, EM Liceu Urquinaona, EM Núria Castells, Padre Damián, Pia Sarrià-Calassanç, Sant Gervasi Cooperativa, FEP Sant Josep Oriol, EM Victòria Geli. Com a solistes, van actuar estudiants del Departament de Cant del Centre Professional i Superior Liceu, acompanyats per un grup de cambra d’alumnes del Centre Superior amb la direcció d’escena de Juanjo Marín i la direcció musical de Ricard Oliver.
La idea de representar una òpera de Benjamin Britten va néixer pel seu profund interès a compondre música expressament per a nens. Concretament, l’òpera El petit Escura-xemeneies està inspirada en dos poemes de William Blake dedicats als escura-xemeneies, nens normalment orfes o procedents de famílies molt pobres. L’obra gira entorn d’una temàtica social i està impregnada d’un caràcter eminentment didàctic. És aquest objectiu pedagògic el que propícia que els personatges s’articulin com a arquetips de les diferents posicions que podem prendre, com a ciutadans, respecte a les injustícies socials. A més, l’òpera requereix que el públic participi en diverses cançons i, sense dubte, aquesta implicació dels adults representa els valors de col·laboració, solidaritat i cohesió que promou la Fundació Conservatori Liceu amb l’educació musical. Al capdavall, la música sempre ha sigut i serà un instrument per al progrés cap a una societat més oberta i cohesionada.
De la mateixa manera que la música per a nens de Britten, la Fundació Conservatori Liceu, des de tots els nivells acadèmics i amb el Cicle Liceu Familiar, impulsa el talent dels alumnes amb els objectius de donar la millor preparació als que vulguin continuar els estudis per convertir-se en músics professionals, estendre la pràctica musical amateur i contribuir a formar nous públics. A més, la posició que manté la Fundació Conservatori Liceu enfront de les injustícies és la de treballar incansablement, des dels seus orígens, perquè ningú hagi de quedar-se sense educació per falta de recursos.
“Aprendre és com remar a contracorrent. Quan es deixa de fer, es torna enrere” – Benjamin Britten