El divendres 19 de maig, a L’Auditori de Barcelona, el Cicle Liceu Familiar va reunir gairebé 340 alumnes de primària musical amb la participació de les escoles Sant Feliu de Cabrera, Sant Josep Oriol, L’Esperança, Bon Pastor i Sant Miquel, en l’estrena a Barcelona de la cantata L’Any Tirurany més poètic. Els alumnes de l’Estudi de Música de Vilassar de Mar també van escollir aquesta cantata per al seu final de curs de cant coral.
L’Any Tirurany més poètic és un viatge ple d’aventures de dos nens de 5è de primària que es fan amics, la Txell i un nen nouvingut de Mali, en Boureima. Amb la seva història, comprenem com es presenta un nou país, una nova escola i les diverses festes tradicionals de Catalunya, per a un nen per a qui tot és nou i a qui els petards li recorden el brogit de la guerra. Al llarg de l’obra, veiem créixer l’amistat entre els dos protagonistes del conte a ritme de cançons alegres, musicades a partir d’uns poemes fàcils de llegir i memoritzar, on no falten personatges fantàstics: bruixes, dracs, diables i vampirs. Comptar amb el mateix Ricard Bonmatí, autor del text, com a rapsode, i amb el compositor Albert Gumí a la direcció, va ser especialment motivador. Els nens i nenes participats van escoltar la història encisats, perquè, tot i que van preparar les cançons a les escoles, el conte va ser una novetat, fins i tot per a ells. La cantata va ser acompanyada per un conjunt instrumental format per professors del Centre Professional Liceu, Martí Santacana (flauta), Mari Carmen Garcia (clarinet), Eric Sánchez (bateria) i Clàudia Cordero Valetta (piano), i per alumnes del Centre Superior Liceu, Carla Sanuy, Gerard Palmer (violins), Marina Prat (viola), Alba González (violoncel) i Jana Ginesta (oboè).
Abans de L’Any Tirurany més poètic, una gran orquestra de guitarres, dirigida pel professor del Centre Superior Liceu, Sergi Vicente, va interpretar dues obres arranjades pel mateix director de l’ensemble: la Danza de las hachas de Gaspar Sanz i Asturias d’Isaac Albéniz. L’orquestra de guitarres és un conjunt poc habitual en els escenaris de concerts perquè disposa de poc repertori anterior als darrers vint anys. Amb el propòsit d’ampliar-lo, la Fundació Conservatori Liceu compta amb el compromís del professor Sergi Vicente per arranjar obres de diverses èpoques per a les Orquestres de Guitarres del Centre Professional i Superior Liceu, i també per a la Gran Orquestra de Guitarres de la Xarxa d’Escoles Vinculades al Conservatori Liceu, un projecte participatiu que aviat complirà quinze edicions. Enguany, hi van col·laborar alumnes des de bàsic 3 i fins als darrers cursos de nivell avançat de les escoles Àgora Sant Cugat, Pia Sarrià-Calassanç, Tecla Sala, Sant Jaume de la FEP, EM Luisa Saiz i EM Liceu Urquinaona, al costat dels alumnes del Centre Professional Liceu. També, per primera vegada, van actuar amb l’orquestra de guitarres dos estudiants de l’escola Escolàpies Sant Martí, recentment vinculada al Conservatori Liceu, i alguns músics de l’Institut de Música i Dansa d’Andorra la Vella, amb qui l’Orquestra de Guitarres del Centre Professional està realitzant un intercanvi durant aquest curs.
Aquest últim concert del Cicle Liceu Familiar 2022/2023 va evidenciar la fortalesa de l’educació musical a la Xarxa d’Escoles Vinculades al Conservatori Liceu. Concretament, els alumnes reben un aprenentatge competencial que els permet actuar en produccions de gran format, comparteixen l’experiència de fer música en grup amb partitures a mida de cada alumne, treballen la lectura musical, la tècnica instrumental, la memòria, la creativitat, la sensibilitat artística i també enforteixen les relacions personals i la capacitat de treballar en un equip inclusiu on tota veu és important.