El passat 22 de maig va tenir lloc amb un gran èxit de públic el darrer concert de la temporada 2021-22 del Cicle Liceu Familiar. Una temporada en la que, després de gairebé 2 anys de restriccions sanitàries a causa de la COVID-19, més 3.148 alumnes han pogut participar en grans produccions corals i instrumentals.
Ha estat un cicle amb 11 concerts a l’Auditori del Conservatori Liceu, 3 concerts al Palau de la Música Catalana, 1 concert a la Sala Cabanyes de Mataró i 1 concert al Teatrino de l’Edifici Històric de Rambles. En total més de 7.500 espectadors han pogut gaudir d’escoltar aquests joves intèrprets que han preparat la seva participació en els concerts del cicle a les seves respectives escoles, amb vinculació al Conservatori Liceu.
El concert del diumenge 22 de maig va ser molt especial ja que aquest any 2022 el Conservatori Liceu està de celebració, no només pels seus 185 anys de vida, sinó també perquè s’acompleixen 90 anys de la creació de les primeres Escoles Filials, antecedent de les actuals Escoles Vinculades. Van ser filials del Liceu els conservatoris elementals de Tarragona, Lleida i Girona, a més de les escoles de ciutats amb gran tradició musical, com són Sabadell, Olot, Badalona o Reus, entre d’altres. Actualment el Conservatori Liceu té 38 escoles vinculades i manté una estreta relació amb la resta dels conservatoris professionals de Catalunya. N’és exemple aquest concert que aplega més de 400 joves músics de 16 escoles i 3 conservatoris professionals.
El concert va començar amb una gran orquestra infantil formada per 76 alumnes que van interpretar, sota la direcció d’Heriberto Fonseca, Terra d’esperança i glòria i Tema de la marxa militar Núm. 1 (Arranjament de Stuart Barrie) d’Edward Elgar i Oda a l’alegria de la Simfonia núm. 9 (arranjament de Jeff Manookian) de Ludwig Van Beethoven. Aquests joveníssims alumnes que estan cursant sensibilització i nivell bàsic van ser preparats pels seus professors a les escoles EM Liceu Urquinaona, EM Pia Sarrià, EM Arts Musicals de Lleida, La Miranda Global School, Àgora Sant Cugat International School, Padre Damián Sagrados Corazones, Col·legi Canigó, Estudi de Vilassar, Col·legi Sant Miquel i Escolàpies Llúria. Excel·lent feina dels departaments de corda de les escoles que cal lloar pel seu nivell de concentració i musicalitat.
Seguidament es va representar sota la direcció de Ricard Oliver, un programa dedicat a la música de Leo Delibes. L’Orquestra de Corda del Centre Professional Conservatori Liceu va interpretar el Vals del ballet Coppelia, i el Duet de les flors de l’òpera Lakmé, on van participar també les sopranos del Centre Professional Helena Guardans i Meritxell Sànchez.
El moment estel·lar del concert va ser la preciosa Missa Brevis, (Kyrie, Gloria, Sanctus, O salutaris i Agnus Dei) de Leo Delibes, en la que es van unir a l’orquestra de corda i a l’orgue interpretat per la professora Clàudia Valetta, més de 250 cantaires. Els Cors de veus blanques del Centre Professional de Música Liceu i del Conservatori de Badalona, el Cor Jove Liceu Ciutat de Mataró, i els cors infantils de les escoles EM Liceu Urquinaona, EMM de Badalona, EM Pia Sarrià, Centre de Música de Reus, Escola Padre Damián Sagrados Corazones, EM Victòria Geli, Àgora Sant Cugat International School, EM Núria Castells i Arts Musicals de Lleida, van oferir una preciosa interpretació.
Per últim, la banda del Centre Professional de Música Liceu (Pere Bono, director) i la Banda del Conservatori de Vic (Ferran Anglí, director) van interpretar amb més de 80 alumnes i sota la direcció del professor del Centre Professional Liceu, un seguit d’obres que van emocionar tot el públic assistent: Ateneu musical – Pasdoble de Concert de Mariano Puig, Acclamation de les Variacions simfòniques per a Banda de James Curnow, Comic Overture de Ferrer Ferran i un recull de les Folk Dances de Dmitri Xostakovitx arranjades per Pere Bono.
La directora general, Sra. Maria Serrat i la directora acadèmica, Sra. Carme Passolas van destacar el treball en xarxa que fa el Conservatori Liceu bressol dels ensenyaments musicals de Catalunya, i la gran importància dels ensenyaments reglats. La singularitat del Conservatori Liceu, amb la seva estructura pedagògica continuada que abasta tots els nivells educatius, obre espai a diversos programes d’educació musical amb nombroses activitats artístiques que tenen per objectiu sensibilitzar els més joves i el seu entorn familiar.
La Fundació Conservatori Liceu organitza cada any el cicle Liceu Familiar, que posa en valor el treball dels alumnes en grans produccions musicals i fomenta que els alumnes puguin expressar-se com a músics des de l’inici de la seva formació musical.