El passat 30 de setembre, la Fundació Conservatori Liceu va celebrar el seu 185è aniversari i el 90è aniversari de la creació de les primeres Escoles Filials amb els titulars, directors i coordinadors de música de les escoles vinculades, base de la nostra piràmide educacional amb més de 8.000 alumnes i 30 escoles, en un acte institucional que va cloure amb un brindis de tots els assistents, que va tenir lloc a la seu de la fundació.
L’acte va ser presidit per la Directora General de Fundació Conservatori Liceu, Maria Serrat, acompanyada de la Directora Acadèmica del Centre Professional i Escoles Liceu, Carme Passolas, la Cap del Departament de Llenguatge Musical del Centre Professional, Maitane Beaumont i el Director Artístic del Cicle Liceu Familiar, Ricard Oliver.
Es va lliurar a tots els assistents un material gràfic creat a partir de vuit imatges, cadascuna de les quals evoca un dels vuit valors que el Conservatori Liceu promou: Excel·lència, Transversalitat, Internacionalització, Iniciativa, Cultura, Filantropia, Servei Públic i Bressol, ja que des del seus orígens el Conservatori Liceu ha contribuït a fer créixer l’ensenyament de música i la cultura arreu de Catalunya. També es va lliurar als assistents el llibre «Origen del Conservatori Liceu (1837-1967)», escrit per la Dra. Maria Serrat, que repassa la història de la institució.
L’acte es va iniciar amb la projecció del vídeo «Creixent Junts», que porta el nom del leitmotiv de tots els actes de celebració del 185 aniversari. En aquest sentit, la presentació de la Directora General de la Fundació Conservatori Liceu, Maria Serrat, va remarcar els valors de la institució que té molt en compte la recerca de l’excel·lència i la qualitat artística en un marc d’igualtat d’oportunitats des de la infància fins a la professionalització, oferint un servei públic on la filantropia i el mecenatge són fonamentals i amb la idea clara de que la música contribueix al progrés social i ètic de la nostra societat. Va destacar també com l’educació i la cultura conformen un binomi que fa part del nostre ADN, i va remarcar com es va tenir la iniciativa de construir el primer teatre de Montsió, posteriorment el Teatre del Liceu, i recentment l’Auditori Conservatori Liceu. Maria Serrat ha remarcat que els valors del Conservatori Liceu són també valors compartits amb les Escoles Vinculades, amb les que hem construït i hem fet créixer plegats un projecte únic, pedagògic i cultural, amb nens i nenes i amb joves d’arreu de Catalunya, i amb tantes accions que tenen lloc tant a les aules com als escenaris de concerts en els que cada any participen milers d’alumnes.
Carme Passolas va parlar sobre el camí que ha recorregut la Xarxa d’Escoles Vinculades des de la seva creació com a Xarxa d’Escoles Filials al 1932, i va destacar que la Fundació Conservatori Liceu comparteix amb les escoles de música, les escoles de règim general i el Centre Professional Conservatori Liceu un projecte pedagògic d’ensenyament musical que fa que es pugui aprendre música d’una manera organitzada, amable, creativa i amb qualitat, on els alumnes gaudeixen d’uns procesos d’aprenentatge que els fan sentir-se músics en tot moment i des del primer dia. Aquest projecte es sustenta en el pla d’estudis, les eines pedagògiques que oferim als centres i les activitats artístiques participatives.
Arribant a tots els alumnes de les escoles defensem el dret que té tothom a aprendre música amb qualitat, perquè la música dona plasticitat al cervell, la seva pràctica enforteix diverses àrees cognitives i alhora fomenta la voluntat de superació, la constància, el treball en equip i la sensibilitat del nostre alumnat. La pedagogia que compartim és una pedagogia que posa en valor la recerca de l’excel·lència però també busca ser inclusiva, ser una pedagogia on tothom hi cap.
A continuació, Maitane Beaumont va presentar el nou material pedagògic per a la classe de música de primària, elaborat des d’un enfocament competencial i a partir d’instruments i materials variats, amb el que l’alumnat es converteix en el protagonista del seu propi aprenentatge a través d’experiències, processos, projectes, reptes i tasques que afavoreixen l’experimentació, l’expressió, la creació i la producció. Maitane Beaumont ha anunciat que en els propers cursos compartirem altres novetats editorials del Conservatori Liceu per a les escoles de música.
Finalment, Ricard Oliver va presentar les diferents cantates i concerts de conjunts orquestrals que tindran lloc a l’Auditori Conservatori Liceu i en diferents equipaments culturals de Barcelona a partir del mes de desembre d’aquest curs 2022-2023. Va destacar que el Cicle Liceu Familiar implica a molts agents de la comunitat educativa: els professors i alumnes de tots els centres de la xarxa d’escoles, els professors i alumnes dels Centre Professional de la Fundació Conservatori Liceu, els pares i el públic, convertint-se en un projecte absolutament global que apropa la música, que és cultura, a mil·lers de persones cada any.
Ricard Oliver va remarcar que després d’aquests darrers anys de restriccions en les programacions artístiques a causa de la pandèmia de la COVID-19, celebrem que estem «Creixent Junts» organitzant una edició molt especial que permetrà que en aquest any de celebració dels 90 anys d’Escoles Vinculades, el Cicle Liceu Familiar estigui present en quatre dels auditoris més importants de la Ciutat: l’Auditori Conservatori Liceu, l’Auditori Nacional de Catalunya, el Palau de la Música Catalana i el Gran Teatre del Liceu.
Entre els títols de les cantates d’aquest any destaquem, per als més petits: «El follet valent», de Núria Joanet; «Història d’un pentagrama» de la professora del Centre Professional Liceu Anna Casanova, «La ciutat i la lluna» de Poire Vallvé que ell mateix dirigirà. Per als alumnes una mica més grans es programarà «La història d’un regal», de Poire Vallvé i «L’Any Tirurany», d’Albert Gumí, ambdues dirigides respectivament pels seus autors. Per treballar en paral·lel música, anglès i valors, el programa «Disney on Broadway» que será dirigit per Ricard Oliver, així com l’òpera «El petit escura-xemeneies» de Benjamin Britten, amb una posada en escena, un cor d’escena sorgit de les millors veus de les escoles, cantants solistes i acompanyament instrumental, en el magnífic escenari del Gran Teatre del Liceu.
A l’Auditori Nacional de Catalunya també actuaran diversos conjunts instrumentals com les grans Orquestra Simfònica, Orquestra de corda infantil i Orquestra de Guitarres, formades totes elles per alumnes procedents de les diferents escoles i del Centre Professional Conservatori Liceu.
La col·laboració amb la Xarxa d’Escoles Vinculades és una peça clau de l’activitat formativa i de promoció de la cultura que duu a terme la Fundació Conservatori Liceu. El nostre compromís amb la difusió de la cultura i la sensibilització artística de la població, des de fa 185 anys, es posa de manifest en aquest magnífic projecte que no ha deixat de créixer en els darrers anys, i que permet cultivar i difondre els valors de la música a través de multitud accions i activitats artístiques que apropen la música a la societat, per fer-ne una societat millor.