Arrel del comunicat del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya en relació a les mesures de prevenció del coronavirus i amb la finalitat de contribuir a la seva contenció, la Fundació Conservatori Liceu ha decidit cancel·lar aquesta activitat. Preguem disculpeu els inconvenients ocasionats.
Masterclass de música de cambra amb ALLIAGE QUINTETT: Un ensemble únic integrat per un quartet de saxos i un piano
L’Alliage Quintett és un ensemble únic integrat per un quartet de saxòfons i un piano (Jang Eun Bae). Es tracta d’un dels conjunts de saxòfon més creatius i exitosos d’Alemanya i d’Europa. Com a trets distintius de la formació cal destacar la seva gran versatilitat, doncs la seva interpretació abasta repertori de diferents estils i èpoques, així com diferents maneres de tocar. Això també es reflecteix en el seu nom, “alliage”, provinent del terme francès “aliatge”, que descriu l’ideal musical dels cinc músics, els quals formen un tot homogeni amb una interpretació perfectament harmonitzada.
Segons paraules de Miguel Vallés Mateu, saxo alt de la formació des de l’any 2018 i antic alumni del Centre Superior de Música Liceu guardonat amb el Premi Extraordinari ex aequo de Música de Cambra, “una de les característiques més remarcables de la filosofia de l’Alliage Quintett és la interpretació de repertori orquestral i operístic, motiu pel qual el públic se sent familiaritzat amb la música que escolta. L’audiència acostuma a sorprendre’s a l’escoltar aquest tipus de repertori de la mà de quatre saxos i un piano, sentint al mateix temps una experiència relativament similar a escoltar una orquestra. Aquest tipus de música i la filosofia d’Alliage concorda molt amb les meves preferències personals i em sento molt còmode i afortunat per poder tocar obres de compositors que, de no ser d’aquesta manera, mai podríem tocar com a saxofonistes”.
Segons paraules de Daniel Gauthier, saxo soprano de la formació que també oferirà una masterclass individual al Liceu Cambra d’enguany, “un dels atractius del quintet és la possibilitat que tenim de treballar amb molts músics i de sortir, per així dir-ho, del ghetto saxofonístic. Els darrers projectes en han portat a col·laborar amb violinistes, clarinetistes, percussionistes, actors, cantants, etc. Aquestes col·laboracions sempre ens aporten molta motivació perquè estem forçats a canviar la nostra forma de tocar i a descobrir noves formes de fer música. És per això que aconsello als meus estudiants que trobin per si mateixos l’opció que més els convingui. Ja sigui un duo amb percussió, amb arpa o acordió, trio amb violí i piano, flauta i contrabaix, etc. El més important és crear, en lloc de simplement repetir allò que ja s’ha fet. És necessari ser sempre un artista tant creatiu com intèrpret”.
Sense dubte, aquesta masterclass del cicle Liceu Cambra representa una gran oportunitat per endinsar-se en la pràctica cambrística, de gran desenvolupament en els actuals estudis del centre.