MÚSICA I SOSTENIBILITAT: Una mirada des de Llatinoamèrica i des de l’educació.
A CÀRREC DE: Julián Montaña, Degà de l’Escola d’Arts i Música – Universitat Sergio Arboleda – Colòmbia
Com a sector tenim una tasca pendent: comprendre el rol que la música en tant que fet social o producte –en el marc de les indústries creatives i culturals– pot tenir en un context de crisi com el que vivim actualment, que inclou, per descomptat, tant els estralls que hem experimentat a causa de la pandèmia i els que històricament l’han afligit, com també problemàtiques paral·leles i de gran importància en àrees que superen les fronteres de la disciplina, entre elles, la precarietat laboral, el deteriorament de la salut emocional a la societat, el canvi climàtic, la pobresa, l’analfabetisme i l’equitat i la igualtat.
Aquesta xerrada és una introducció al paper de la música en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODG) que planteja l’ONU i al Pla 2030. Igualment, una reflexió sobre com una consciència de ciutadania global pot beneficiar des d’allò artístic i cultural el sector i la disciplina, en portar-nos a la realització d’accions en el marc de la sostenibilitat que posen l’atenció en temes amplis amb impactes a escala.
Julián Muntanya Rodríguez
Julián Montaña és gestor de la cultura i educació artística, investigador i músic. Li apassiona crear projectes, trobar solucions a problemàtiques dels camps en què intervé, i treballar amb i per a altres. Ha dedicat la seva carrera professional a investigar la memòria musical de Colòmbia a la música clàssica, al disseny i consolidació de projectes culturals i educatius, ia la formació de noves generacions de músics al país sud-americà. Musicòleg i pianista, Julián és actualment el degà de l’Escola d’Arts i Música de La Sergio, la facultat d’arts escèniques de la Universitat Sergio Arboleda a Bogotà, on lidera projectes de formació a diferents nivells, de sostenibilitat i responsabilitat social corporativa des de les arts, i esdeveniments acadèmics i artístics dimpacte. Ha treballat a diferents entitats culturals de Colòmbia, entre elles, la Universitat Nacional de Colòmbia, la Fundació Salvi i el Teatre Julio Mario Santo Domingo. És autor de 6 publicacions investigatives sobre la música de cambra de reconeguts compositors colombians.