Utilizamos gallestas para mejorar la experiencia de navegación recopilando datos estadísticos, si continuas navegando entendemos que acceptas su uso

Acepto
Viernes, 26 Enero 2018 13:10

El Dúo Villa-Lobos, format per antics estudiants del Conservatori del Liceu, debuta amb el segell Naxos en el primer disc del segell per a guitarra i violoncel

El passat 10 de gener el Dúo Villa-Lobos, format pels antics estudiants del Conservatori del Liceu Cecilia Palma i Edwin Guevara, va visitar el centre per oferir el seu nou treball discogràfic, Music for cello and guitar, que representa el seu debut amb el segell Naxos i el primer disc editat per la companyia per a aquest tipus de formació.

La gestació del projecte es remunta als anys en què ambdós intèrprets, originaris de Veneçuela i Colòmbia respectivament, estudiaven al Conservatori. Edwin Guevara hi realitzà Estudis Superiors, mentre que Cecilia Palma hi cursà un Màster el 2003 i formà part de la primera promoció d'alumnes becats per la Fundación Carolina, que cada any permet a nombrosos joves músics d'Amèrica Llatina venir a estudiar al Conservatori del Liceu. Durant aquests anys es formaren com a grup de cambra a les aules del centre sota el mestratge del professor del centre Guillem Pérez-Quer.

Ja graduats, Palma i Guevara van continuar l'exitosa trajectòria professional i concertística que havien iniciat sent estudiants i que els situa avui com un referent mundial d'una formació tan poc usual com és la de guitarra i violoncel – la combinació entre la corda fregada i l'articulació de la polsada planteja una gran riquesa harmònica però alhora un repte en el balanç de dinàmiques. Precisament, fou en un concurs on Edwin cridà l'atenció d'un dels membres del jurat, directiu del segell discogràfic Naxos (un dels més importants mundialment en l'àmbit de la música clàssica), que li proposà produir-li un disc.

La perseverança d'Edwin Guevara i la fe en les possibilitats sonores d'aquests dos instruments obriren un procés de 8 anys en què una exhaustiva recerca musicològica aglutinà i analitzà més de 80 obres que aconseguiren vèncer les reticències inicials de la discogràfica (que mai havia editat un disc per aquest tipus de duo) perquè acceptés el fet que el disc el gravés el Dúo Villa-Lobos en lloc de ser un treball solístic.

L'acord inicial, de publicar-se el 2022 i de gravar-se a Colòmbia degut a determinades especificitats tècniques, es va veure modificat per l'entusiasme de Naxos en veure el resultat final: el llançament del disc s'avançà al mateix 2017.

La creació d'aquest enregistrament, doncs, ha establert un precedent per a la indústria discogràfica que obre un nou camí inexplorat en el terreny de la música de cambra, també en l'àmbit concertístic, a partir d'aquest projecte originat al Conservatori del Liceu. El treball del Dúo Villa-Lobos ha contribuït al fet que el repertori per a guitarra i violoncel estigui augmentant, tant pel que fa a arranjaments com en obres originals, moltes de les quals han estat escrites específicament per a ells per compositors com Carles Guinovart, Jaime Zenamon, Francesc Taverna Bech, Arnaldo Freyre, Pere Soto, Gloria Villanueva o Jan Freidlin.

A més, cal destacar que, entre obres de Zenamon, Assad, Bogdanovic i Ourkouzonov de gran ambició i exigència tècnica, al disc hi figura una composició del propi Edwin Guevara, Fantasia per a cello i piano, dedicada a la seva família i que s'ha enregistrat per primera vegada.

      

      

El pasado 10 de enero el Dúo Villa-Lobos, formado por los antiguos estudiantes del Conservatorio del Liceo Cecilia Palma y Edwin Guevara, visitó nuestro centro para ofrecer su nuevo trabajo discográfico, Music for cello and guitar, que representa su debut con el sello Naxos y el primer disco editado por la compañía para este tipo de formación.

La gestación del proyecto se remonta a los años en que ambos intérpretes, originarios de Venezuela y Colombia respectivamente, estudiaban en el Conservatorio. Edwin Guevara realizó aquí Estudios Superiores, mientras que Cecilia Palma cursó un Máster en 2003 y formó parte de la primera promoción de alumnos becados por la Fundación Carolina, que cada año permite que muchos jóvenes músicos de América Latina vengan a estudiar en el Conservatorio del Liceo. Durante estos años se formaron como grupo de cámara en las aulas del centro bajo la tutela del profesor del centro Guillem Pérez-Quer.

Ya graduados, Palma y Guevara continuaron la exitosa trayectoria profesional y concertística que habían iniciado siendo estudiantes y que los sitúa hoy como un referente mundial de una formación tan poco usual como es la de guitarra y violonchelo – la combinación entre la cuerda frotada y la articulación de la pulsada plantea una gran riqueza armónica, pero a la vez un reto en el balance de dinámicas. Precisamente, fue en un concurso donde Edwin llamó la atención de uno de los miembros del jurado, directivo del sello discográfico Naxos (uno de los más importantes mundialmente en el ámbito de la música clásica), que le propuso producirle un disco.

La perseverancia de Edwin Guevara y la fe en las posibilidades sonoras de estos dos instrumentos abrieron un proceso de 8 años en los que una exhaustiva investigación musicológica aglutinó y analizó más de 80 obras que consiguieron vencer las reticencias iniciales de la discográfica (que nunca había editado un disco para este tipo de dúo) para que aceptara el hecho de que el disco lo grabara el dúo Villa-Lobos en lugar de ser un trabajo solístico.

El acuerdo inicial, de publicarse en 2022 y de grabarse en Colombia debido a determinadas especificidades técnicas, se vio modificado por el entusiasmo de Naxos en ver el resultado final: el lanzamiento del disco se adelantó al mismo 2017.

La creación de este trabajo, pues, ha establecido un precedente para la industria discográfica que abre un nuevo camino inexplorado en el terreno de la música de cámara, también en el ámbito concertístico, a partir de este proyecto originado en el Conservatorio del Liceo. El trabajo del Dúo Villa-Lobos ha contribuido a que el repertorio para guitarra y violonchelo esté aumentando, tanto en relación a arreglos como en obras originales, muchas de las cuales han sido escritas específicamente para ellos por compositores como Carles Guinovart, Jaime Zenamon, Francesc Taverna Bech, Arnaldo Freyre, Pere Soto, Gloria Villanueva o Jan Freidlin.

Además, cabe destacar que, entre obras de Zenamon, Assad, Bogdanovic y Ourkouzonov de gran ambición y exigencia técnica, en el disco figura una composición del propio Edwin Guevara, Fantasía para cello y piano, dedicada a su familia y que se ha registrado por primera vez.

Conservatori del Liceu

Carrer Nou de la Rambla, 88
08001 Barcelona
(+34) 93 327 12 00
CONTACTE

 

Troba'ns a

facebook-icon  twitter-icon  youtube-icon

 Premis i Reconeixements 

Creu Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya
Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona
Medalla d'Or del Gran Teatre del Liceu
Menció especial de l’Associació Amics de la Rambla
Homenatge 175anys - Cambra de Comerç de Barcelona
Premi Europeu a l’Excel·lència - Fundació de Foment Europeu AEFE

CONSERVATORI DEL LICEU   ©reservat tots els drets 2013   

avis legal    mapa web