Utilizamos gallestas para mejorar la experiencia de navegación recopilando datos estadísticos, si continuas navegando entendemos que acceptas su uso

Acepto
Viernes, 04 Mayo 2018 10:47

El Conservatori del Liceu celebra el 180è aniversari de la inauguració de les seves càtedres en un acte solemne al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona

El passat 2 de maig de 2018 el Conservatori del Liceu va celebrar la commemoració dels 180 anys de la inauguració de les seves càtedres en un acte solemne el Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, precisament el mateix espai on aquestes foren inaugurades el 27 d'abril de 1838.

Fou una celebració molt significativa per a la història cultural barcelonina i comptà amb la presència de les màximes autoritats de la ciutat, tot posant en relleu el paper del Conservatori del Liceu com a bressol del desenvolupament dels ensenyaments musicals al nostre país i institució clau de la societat civil de la nostra ciutat des del segle XIX fins als nostre dies.

L'acte fou obert amb un emotiu parlament de l'Alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que definí el dia com "important per a la cultura i per a Barcelona", i ressaltà la importància de celebrar-ho una vegada més al Saló de Cent, reservat a donar visibilitat als actes més destacats de la ciutat.

Colau felicità el Conservatori del Liceu per ser una institució que "ha portat el nom de Barcelona al món" i haver desenvolupat el paper de ser un dels actius més importants del nostre entorn que han fet arribar la música (llenguatge universal i element clau de la cohesió social) a quanta més gent millor. Recordà com ja el 2012 es reconegué el Conservatori amb la Medalla d'Or al Mèrit Cultural "per la valuosa labor en l'ensenyament, la promoció i la difusió de la cultura musical al nostre país", reconeixement que tornaven a fer explícit en aquest moment. També destacà el paper del centre en la dinamització social del barri del Raval, seu del nou edifici del Centre Superior.

Finament, l'alcaldessa felicità la seva Directora General Maria Serrat "pels seus 20 anys al capdavant d'un projecte pedagògic de referència" i el seu compromís amb l'educació, la cultura i la ciutat de Barcelona.

En els parlaments posteriors el President de la Fundació Conservatori del Liceu, Sergi Ferrer-Salat, parlà de la importància de la música en la vida de les persones i la necessitat d'estendre'n l'ensenyament per contribuir a la construcció d'una "societat millor, més culta, més oberta intel·lectualment, més educada, més respectuosa i més cohesionada".

Citant Eduard Hanslick, digué que "la música actua sobre les nostres facultats emocionals amb més intensitat que qualsevol altre mitjà artístic", i parlà dels indiscutibles beneficis demostrats científicament que la música proporciona al nostre desenvolupament cognitiu. Així, el foment de la música esdevé una eina molt important per lluitar contra les desigualtats socials, tot alertant de les nefastes conseqüències d'aquestes per al nostre futur.

En aquest sentit, Sergi Ferrer-Salat apel·là a l'esperit fundacional del Conservatori del Liceu, en tant que "iniciativa fruit la societat civil que ha sigut clau en el desenvolupament de les arts i l'educació musical durant més de 180 anys", nascuda, a més, en un moment històric on les institucions públiques encara no hi prestaven atenció i incidí en la necessitat de recuperar l'esperit del mecenatge artístic d'aquella època en les elits econòmiques actuals, poc conscienciades al respecte.

Així, el mecenatge, la filantropia i el compromís amb la cultura foren els eixos que feren possible la creació del Conservatori, la sistematització acadèmica dels ensenyaments musicals, la creació del Gran Teatre del Liceu (per al manteniment econòmic de les càtedres), i la creació d'una xarxa de centres filials que esdevingueren origen de molts dels conservatoris catalans actuals.

L'acte prosseguí amb la projecció d'un vídeo retrospectiu de la història de la entitat i l'esperada presentació del llibre Origen del Conservatori del Liceu: 1837-1967, de la Directora General del centre Maria Serrat i resultat de la seva tesi doctoral i anys de recerca als arxius del Conservatori.

Maria Serrat destacà l'alegria de poder celebrar aquest aniversari, una mostra de la "força d'organització de la Societat Barcelonina" que ha fet possible "l'èxit d'un model en l'educació musical reconegut a nivell nacional i internacional, i iniciat ara fa 180 anys". En aquest sentit destacà el valor del llibre com a eina per a musicòlegs, historiadors, melòmans i tots aquells que vulguin conèixer la societat de la nostra ciutat els segles XIX i XX, així com agraí a la Universidad de Salamanca haver fet possible la seva publicació gràcies al conveni signat entre ambdues institucions, l'any que compleixen 800 i 180 anys respectivament.

De la mateixa manera, explicà la relació especial entre el Conservatori del Liceu i el mes d'abril, data de la present celebració però també d'altres importants fites en la història del centre: el primer projecte de Societat Dramàtica d'Aficionats (1837), la permuta de l'ex-convent de Montsió pel dels Trinitaris de la Rambla (1844), la primera pedra i posterior inauguració del Gran Teatre del Liceu (1845 i 1847), la primera pedra del nou edifici (2007) i l'esmentada Medalla d'Or coincidint amb el 175è aniversari (2012).

Com no podia ser d'altra manera, la celebració conclogué amb música a càrrec de dues estudiants del centre. La soprano Elionor Martínez i la pianista Leyre Sáenz de Urturi, ambdues becades per la Fundació de Música Ferrer-Salat, interpretaren la Cançó de l'amor que passa d'Eduard Toldrà, l'ària 'Quando me'n vo'' de l'òpera La Bohème de Giacomo Puccini, i 'Madre de mis amores' de la sarsuela Monte Carmelo de Federico Moreno Torroba.

Als següents enllaços podeu veure-hi el ressò que se n'ha fet la premsa:
- El Conservatorio del Liceo celebra el 180º aniversario de sus cátedras. Toda la Música, 26/04/2018
- El Conservatorio del Liceo celebra el 180º aniversario de sus cátedras. Audio Clásica, 26/04/2018
- Linés, Esteban. Buenos tiempos para la lírica. La Vanguardia, 03/05/2018
- Melendez, Pablo. Conservatori del Liceu: 180 años de música. ABC, 03/05/2018
- Ediciones Universidad de Salamanca presenta en Barcelona el libro 'Origen del Conservatori Liceu (1837-1967)'. Salamanca 24 horas, 03/05/2018
- El Conservatori del Liceu va celebrar el 180è aniversari de les seves càtedres. Revista Musical Catalana, 17/05/2018

I aquí informació sobre la publicació del llibre Origen del Conservatori Liceu (1837-1967):
http://saladeprensa.usal.es/node/113334

      

       

Conservatori del Liceu

Carrer Nou de la Rambla, 88
08001 Barcelona
(+34) 93 327 12 00
CONTACTE

 

Troba'ns a

facebook-icon  twitter-icon  youtube-icon

 Premis i Reconeixements 

Creu Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya
Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona
Medalla d'Or del Gran Teatre del Liceu
Menció especial de l’Associació Amics de la Rambla
Homenatge 175anys - Cambra de Comerç de Barcelona
Premi Europeu a l’Excel·lència - Fundació de Foment Europeu AEFE

CONSERVATORI DEL LICEU   ©reservat tots els drets 2013   

avis legal    mapa web