utilitzem galetes per millorar l'experiència de navegació recopliant informació estadística, si continues navegant entenem que acceptes el seu ús

Accepto

La Història


1837
:
El 21 de febrer de 1837, l'equip fundador –presidit pel comandant Manuel Gibert i Sans- va constituir el que s'anomenà Sociedad Dramática de Aficionados implantant un centre d'ensenyament dedicat a la musica, el cant i l'art dramàtic a la vida cultural de la societat barcelonina. A partir del 10 de novembre la Sociedad Dramática s'anomena Liceo Filarmónico Dramático de Montesión.

1838: El 27 d'abril es celebra en el Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona l'acte solemne d'inauguració de les càtedres del Liceu. El 25 de juny i per una Reial Ordre, el Liceu passa a anomenar-se Liceo Filarmónico Dramático de S.M. la Reina Isabel II. La Regent Maria Cristina autoritza la societat a prendre el nom de la seva filla.

1844: Per Reial Ordre del 22 de juny de 1844, es concedeix, en permuta pel de Montsió, l'antic convent del Trinitaris situat a les Rambles de Barcelona, per a la construcció d'un nou edifici que haurà d'acollir les classes de cant i declamació del Liceu.

1845: El Liceo Filarmónico dirigeix tots el seus esforços en la construcció d'un Teatre apropiat per a les classes i actuacions dels alumnes.

1847: El 4 d'abril s'inaugura el Gran Teatre del Liceu.

1854: El mes de desembre es separen jurídicament les entitats del Conservatori i del Teatre, les quals mantindran, però, una relació estreta i una constant col·laboració.

1913: El Conservatori del Liceu crea, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, l'Escola Catalana d'Art Dramàtic, la qual és l'origen de l'actual Institut del Teatre.

1931: Amb l'arribada de la II República i d'acord amb el nou marc polític, el nom de l'entitat passa a anomenar-se ja Conservatori del Liceu.

1932: Es creen les primeres filials del Conservatori del Liceu a Sabadell, Olot i Tarragona.

1936-39: Per Decret del 27 de juliol de 1936 signat pel Conseller de Cultura Ventura i Gasol, i pel president Lluís Companys, el Conservatori passa a dependre de la Generalitat de Catalunya, esdevé un centre oficial i els seus treballadors ingressen en el cos de funcionaris. A partir del 5 d'agost de 1936 la Generalitat es fa càrrec de la gestió de tots els estaments que ocupen l'edifici: Teatre, Conservatori i el Cercle de Liceu.

1939: Acabada la Guerra Civil, la nova Junta Directiva del Conservatori reconstitueix el claustre acadèmic, minvat per l'exili o la inhabilitació d'alguns professors. La Junta s'imposa com a objectiu l'ampliació de l'entitat, incrementant el nombre d'estudiants i d'escoles filials. Moltes d'aquestes filials esdevindrien en un futur conservatoris municipals de música.

1940: La direcció de l'Institut del Teatre i el Conservatori del Liceu coordinen els graus d'ensenyament dels dos centres.

1952: Pel decret del 14 de març de 1952, es separen els ensenyaments oficials de música i de declamació.

1983: El decret 307 /1983 del Departament d'Ensenyament de la Generalitat desdobla el Conservatori Superior de Barcelona, de manera que el Conservatori Municipal i el Conservatori del Liceu esdevenen a tots efectes entitats independents.

1990: Entra en vigor la LOGSE, com a nou sistema educatiu.

1992: S'amplia el projecte d'escoles filials amb la creació de la Xarxa d'Escoles Vinculades del Conservatori del Liceu, estesa arreu del territori català i Andorra.

1997: Comença la implantació dels Graus Elemental i Mitjà de la LOGSE, encara que se segueixen impartint els ensenyaments del Pla d'estudi del 66.

1999: Amb la incorporació de la Maria Serrat i Martín, s'incorpora al Conservatori del Liceu una nova figura dins l'àmbit de la gestió: la Direcció General. L'establiment d'un projecte pedagògic i empresarial significa la professionalització de la gestió institucional i evidencia la voluntat de transformació del Conservatori del Liceu en adaptar-se als canvis i esdeveniments del segle XXI.

2002: 1 d'octubre. S'inicia la implantació de la LOGSE al Grau superior de Música, equiparat a Llicenciatura.

2008: S'inaugura el Nou Centre Superior, situat en el carrer Nou de la Rambla, amb equipaments i instal·lacions que han d'afrontar el repte educatiu del segle XXI. S'amplia el projecte d'escoles filials iniciat l'any 1932 i el d'Escoles vinculades dels darrers 15 anys, creant la Xarxa d'Escoles de Música del Conservatori del Liceu, que inclou les escoles pròpies, la gestió d'escoles municipals i les escoles privades vinculades al nostre projecte educatiu, arreu del territori català i Andorra.

2009: El 3 de novembre Sa Majestat la Reina Sofía inaugura el nou Conservatori del Liceu. Es posa en funcionament l'Auditori del Conservatori del Liceu, la Sala d'Orquestra i la Sala de Cambra.

2010: Implantació dels ensenyaments artístics superiors en l'Espai Europeu d'Educació Superior (Pla de Bolonya). S'inicia en el curs acadèmic 2010/2011 el primer curs d'Estudis Superiors en Música en les especialitats d'Interpretació, Composició, Direcció i Pedagogia

2012: El Conservatori del Liceu, en commemoració als seus 175 anys d'història, rep diversos premis i distincions de la mà de diverses institucions que han volgut reconèixer la trajectòria d'aquesta institució: Creu Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, Medalla d'Or al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona, Placa commemorativa empreses 175è aniversari de la Cambra de Comerç de Barcelona i Premi Europeu a l'Excel·lència de la Fundació de Foment Europeu.

2013: La Fundació del Gran Teatre del Liceu ha concedit la Medalla d'Or al Centre Superior de Música Conservatori del Liceu. Així, el Teatre reconeix l'activitat educativa del Conservatori i l'estreta vinculació professional entre ambdues entitats.

 

 

 

 

Conservatori del Liceu

Carrer Nou de la Rambla, 88
08001 Barcelona
(+34) 93 327 12 00
CONTACTE

 

Troba'ns a

facebook-icon  twitter-icon  youtube-icon

 Premis i Reconeixements 

Creu Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya
Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona
Medalla d'Or del Gran Teatre del Liceu
Menció especial de l’Associació Amics de la Rambla
Homenatge 175anys - Cambra de Comerç de Barcelona
Premi Europeu a l’Excel·lència - Fundació de Foment Europeu AEFE

CONSERVATORI DEL LICEU   ©reservat tots els drets 2013   

avis legal    mapa web